2019-07-12 08:00:10• hírek • Bede Emőke

Megtörtént a leendő kilencedikesek számítógépes leosztása. Több mint 100 diák nem jutott be egyetlen középiskolába sem

Július 12-én, azaz pénteken került sor a 2018-2019-es tanévet sikeresen lezáró nyolcadikosok kilencedik osztályokba való számítógépes leosztására. Az ehhez szükséges felvételi jegy 20 százalékát az 5-8. osztályos tanulmányi átlag, a további 80 százalékot pedig az országos felmérőkön szerzett jegyek átlagosztályzata adta.

Mindezek fényében Szatmár megyében négy olyan diák is volt, akik a maximális jeggyel, azaz 10 -essel felvételiztek a középiskolába. A Balcescu-Petőfi és a Grigore Moisil Általános Iskolákban végzett nyolcadikosok úgy döntöttek, ezzel az elismerésre méltó átlaggal Szatmár megye egyik legelismertebb román tannyelvű középiskolájába, a Mihai Eminescu Főgimnáziumba felvételiznek. Elhatározásuk pedig a számítógépes leosztás után valósággá vált, ősztől mid a négyen az általuk választott tanintézményben kezdhetik a kilencedik osztályt.
 

Az edu.ro által közölt adatokat böngészve az is elmondható, hogy a papírforma ebben az évben sem borult igazán. A legnagyobb felvételi jegyekre idén is a reál profilú osztályokba való bejutáshoz volt szükség, a humán szakokra kisebb átlaggal is bátran lehetett pályázni. Az összesítés szerint elméleti és műszaki képzését összesen 1532 diák kezdi meg a következő tanévben, szakképzésben pedig 530 diák részesül majd. Mindezek mellett sajnos azt is meg kell említenünk, hogy 142 diák sajnos nem került be egyetlen középiskolába sem, mivel a felvételi ív kitöltésekor a preferenciák tekintetében nem jelöltek be elegendő opciót. 
 

A leosztás után a megye több középiskolájában is maradt még betöltetlen hely. Példának okáért a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban az intenzív angollal összekötött társadalomtudományok szakra négy diákot várnak még, s ugyancsak négy szabad hely maradt a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum műszaki osztályán is. A Nagytarnai Műszaki Líceum mezőgazdasági szakán 13 szabad hely maradt, a Tasnádi Műszaki Líceumban, a magyar tannyelvű közgazdasági szakon pedig 12. MIndezek mellett 3 betöltetlen hely maradt a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum filológia szakán is. 
 

Július 15. és 18. között a leendő kilencedikeseknek vissza kell igazolniuk a gép által nekik ítélt helyet. Július 22. és 23. között pedig a megyei bizottságok pedig a leosztás utáni különleges eseteket is orvosolni fogják, melyek bizony sorsdöntőek lehetnek egy-egy kisdiák helyzetében. Gondolhatunk itt azon helyzetekre, amikor a felvételizők nem foglalták el időben a középiskolai helyüket vagy valamilyen oknál fogva nem vettek részt a számítógépes leosztásban sem. A számítógépes leosztás újabb fordulójának időpontja egyelőre nem ismert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: