2010-09-16 13:51:35• hírek • Szatmar.ro

Megtört a jég

Úgy tűnik véget ért Felsőboldádon (Stana) a már napok óta tartó konfliktushelyzet, ami az új iskolai aligazgató kinevezése miatt alakult ki.

Radu Giurca prefektussal, illetve Popa Mariana főtanfelügyelővel találkoztak csütörtökön az érintett felek a megyeközpontban, annak érdekében, hogy megoldást találjanak a fennálló helyzetre.

A településen lakók ugyanis kitartanak a frissen lecserélt Silaghi Florian igazgató mellett és nem hajlandóak iskolába küldeni gyermekeiket. A négy napja tartó tiltakozás előzménye, hogy a felsőboldádi iskola igazgatói állását megszüntették, de mivel a helységben továbbra is oktatnak, ezentúl a községközponti, nagyszokondi iskola igazgatója, Maier Viorel irányítja majd ezt az oktatási intézményt is. A helyiek aligazgatónak az eddigi igazgatót szeretnék, Silaghi Floriant, a főtanfelügyelő azonban a községközpont polgármesterének, Ioan Savanak javaslatára az eddig Nagyszokondon tanító Cornea Marin Nicolaet nevezte ki erre a tisztségre.

A többségében romák lakta településen a szülők elmondása szerint az eddigi igazgató igen jól végezte a dolgát és szót értett a kisebbséggel. Az újonnan kinevezett aligazgató pedig eddig még a településen sem járt, így teljesen bizalmatlanok vele szemben.

A szappanoperába illő kavarodásnak a hátterében a politikát sejtik a szülők. Silaghi ugyanis vetélytársa volt a polgármester-választáson Ioan Savanak, így többen úgy gondolják, hogy a megmagyarázhatatlan döntést a bosszú vezérelte. A szülők ugyanis teljes mértékben meg vannak elégedve azzal, ahogyan Silaghi igazgatott, mint elmondták, amióta ő az igazgató, a gyerekek jobb tanulmányi eredményeket értek el és a hajtási igazolványt is többen tudták megszerezni, mint azelőtt.

Éppen ezért szilárdan elhatározták, hogy nem lesznek hajlandóak iskolába küldeni gyermekeiket egészen addig, amíg nem nevezik ki az általuk szimpatizált oktatót aligazgatónak.

A találkozón úgy tűnt, nem fog érdembeli megegyezés születni az ügyben, a főtanfelügyelő kezét mosván kijelentette, úgy fognak eljárni az ügyben, hogy az a lakosság számára a legjobb legyen. A polgármester hajthatatlannak bizonyult, a szülők kívánságának teljesítését illetően, azonban egy rövid szünet után a sajtó szó szerinti nyomására úgy tűt mégis csak megtört a jég. Sava meggondolta magát és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy megbékél és belenyugszik a lakosság óhajába és péntektől elkezdődhet végre a tanítás Felsőboldádon is.

Kérdéses viszont, hogy őszinte beszéd, illetve csak politikai húzás volt ez a polgármester részéről, hiszen a szülők elmondása szerint korábban azt nyilatkozta, inkább látná holtan Silaghit, mint újra vezetői pozicióban.


A két ellenfél kezet fogott végül
A két ellenfél kezet fogott végül


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: