2014-05-26 11:39:44• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Megtartották az idei Szilágyi Domokos szavalóversenyt

Közel kilencven diák vett részt Batizon a hatodik alkalommal megszervezett Szilágyi Domokos egyházmegyei szintű szavalóversenyen.

A szombat délelőtt kezdődő istentiszteleten Kánya Zsolt Attila egyházkerületi ifjúsági szakelőadó hirdette Isten igéjét a kis Sámuelről, aki hallotta az Úr szavát, ezért válaszolt így: szólj Uram, mert hallja a te szolgád. Arra kérte szolgatársait, tanárokat, pedagógusokat, nevelőket, hogy nyitogassák a gyermekek lelkét, szívét, fülét, hogy az evilági zajban tudjanak elcsendesülni és egy kis többletmunkával lelkileg, szellemileg is gazdagodni. Kovács Sándor esperes köszöntésében folytatta az igehirdető gondolatait felhívva a figyelmet az édes magyar anyanyelvünk őrzésére. Nagy Szabolcs a rendezvény fővédnöke azokra a református magyar értékekre hivatkozott, amelyek meghatározzák élete mindennapjait.

Király Lajos egyházmegyei főjegyző, házigazda batizi lelkipásztor üdvözlő szavaiban megköszönte a támogatóknak és a tanerőknek, valamint a lelkipásztoroknak, felkészítőknek, hogy az egyre nagyobb gyermeksereget megmozgató szavalóverseny mellé álltak. Továbbá elmondta, hogy Szilágyi Domokos ún. poeta doctus, azaz művészetét tudományos alapossággal ismerő költő volt. Arról írt, ami az ember életében van, nem volt „copypaste" költő, nem játszotta meg magát. Álarcnélkülisége, egyedisége a mai fiataloknak is vonzó és példamutató. A lelkipásztor utalva Kálvin János halálának 450 éves évfordulójára, megjegyezte: a kálvinizmus Szilágyi költészetére is nagy hatással bírt.

Ezután a versmondóknak összesen két szabadon választott verset kellett mondaniuk, melyek közül az egyik Szilágyi Domokostól, a másik pedig a magyar irodalom istenes versei közül való volt. A zsűri tagjai, akiknek évről évre nehezebb dolguk van, a következőek voltak: Szilágyi Éva a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője, András Gyula színművész, Barbara Beáta pszichológus, Gaál Gyula színművész, Kereskényi Sándor irodalomtörténész, muzeológus, Kovács-Széles Andrea tanítónő, Lovász Erzsébet tanár, Méhes Katalin színművész és Dr. Vass Zoltán orvos.

Szilágyi Domokos szavalóverseny

Mindenki jutalommal tért haza, az előkészítő osztályban tanulók is könyvet és oklevelet kaptak. Több korcsoportra oszlott a mezőny, így az első és második osztályosok között az első díjat Király Rebeka és Csapó Ilyés Panna nyerte el, a második Ilonczai Zsófia, a harmadik Zilahi Kató Péter lett. A harmadik és negyedik osztályosoknál az első helyezett Puskás Panna, a második Ary Dávid, a harmadik pedig Kállai Hanna. Az öt-nyolc osztályban, szintén kiélezett csatában a dobogó felsőfokára Kánya Réka állhatott, Csapó Ilyés Fruzsina lett a második, Tasnádi Tímea és Nagy Botond a harmadik helyen osztoztak. A gimnazisták csoportjába Ary Dalma védte meg címét, Paku Zoltán és Gyenes Kincső a második, Oláh Erik pedig a harmadik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: