2017-10-23 09:29:52• hírek • Pálffy Tamás Szabolcs

Megtartották az észak-erdélyi kulturális folyóiratok első találkozóját

Pénteken zajlott az észak-erdélyi kulturális lapok első találkozója. Az eseményről Pálffy Tamás Szabolcs számol be a Szatmár.ro olvasóinak.

"A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ együttműködésének köszönhetően, október 20-án 12 órától kezdetét vette az észak-erdélyi kulturális folyóiratok első szatmárnémeti seregszemléje.

A Szépművészeti Múzeumban László Róbert igazgató tizenöt folyóirat képviselőjét üdvözölhette. Szatmárról az Acolada, a Chronograph, a Kulturális vallomások, a Kék Hírnök, a Poesis és a Sugárút, Máramarosból a Biblioteca septentrionalis és az Irodalmi Észak, Beszterce-Naszódból az Infinitezimalis és az Irodalmi mozgalom, Kolozsvárról a Helikon képviselője volt jelen.

„Sikerként könyvelhetjük el, hogy e találkozó megvalósul. Nekünk, szatmáriaknak új lendületet ad, hogy e téren tovább folytassuk a munkát. A kultúra által közelebb kerülhetünk egymáshoz. Célunk, hogy a román és magyar nyelvű folyóiratok képviselői közti kommunikáció javuljon, és közös projektek által e régió kultúráját gazdagíthassuk” - mondta László Róbert.

Kereskényi Sándor irodalomkritikus hangsúlyozta, hogy e kulturális rendezvény a Szatmár Megyei Tanács támogatásával valósulhatott meg.

„Szatmárnémetiben, néhai Nae Antonescu munkásságának köszönhetően, figyelemre méltó folyóirat hagyományt tudhatunk a magunkénak. A kulturális és irodalmi folyóiratok közvetítő szerepet töltenek be, segítenek a társadalmi párbeszédben és a döntéshozatalban. A folyóiratok hozzájárulnak a kulturális fejlődéshez” – mondta Kereskényi Sándor.

Ezt követően a főszerkesztők vagy szerkesztők bemutatták az általuk képviselt folyóiratokat. Délután négy órától A kulturális folyóiratok és a globalizáció kihívásai témában zajlott a tanácskozás.

Október 21-én a találkozó résztvevői Vámfaluba látogattak, ahol Istvánfi Géza fazekasmestert keresték fel, majd időt szántak az Avasfelsőfalusi Szabadtéri Múzeum meglátogatására is.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az észak-erdélyi kulturális folyóiratok szatmárnémeti találkozójának sikere a jövőben még több folyóirat képviseletét eredményezheti."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: