2012-12-10 11:21:34• hírek • Szatmár.ro

Megtartották a Zárda templom búcsúját

„Isten mindig mellettünk áll a jóra való törekvésünkben" - bátorított Ft. Egeli Ferenc püspöki titkár szombaton este, a Zárda templom búcsúján.

Szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án tartotta búcsúját a szatmárnémeti Zárda templom. Az este hat órától kezdődött ünnepi szentmisére sokan eljöttek, papok és hívek, az egyházmegye számos pontjáról. A szentmise főcelebránsa, Nm. Ft. Schönberger Jenő, a bevonulást követően a hittitok közelségéről beszélt.

A prédikációt Ft. Egeli Ferenc püspöki titkár mondta. Beszédének elején a bűnbeesésről, az eredeti bűn forrásáról, annak bibliai megjelenéséről, és következményeiről beszélt, majd az isteni vigasztalást emelte ki: „Isten nem hagyja magára a bűnbeesés után az embert. Már akkor kifejezi, hogy ösztönözni fogja, és erőt ad neki arra, hogy küzdjön a gonoszság ellen. Az első emberpárnak megígéri, nem magukban kell küszködniük, mert Ő együtt fog velük harcolni, és biztosítja a végső győzelmet, a sárkánykígyó fejének széttiprását. Ma már tudjuk, hogy ez az isteni ígéret Szűz Máriában, és fiában, Jézusban teljesedett be. Erről szól a mai evangélium. Ebben hallottuk, hogy Gabriel arkangyal kegyelemmel teljesnek, vagyis minden bűntől mentesnek mondta a Boldogságos Szűz Máriát. Ő az volt már a fogantatásától kezdve, ezt ünnepeljük a mai napon."

Egeli Ferenc kiemelte, Isten minket is szentégre és szeplőtelenségre hívott meg. A Szűzanya része Krisztusvárásunknak: „Nem véletlenül van a Szeplőtelen fogantatás ünnepe az adventi időszakban. Ez azt jelenti nekünk, hogy a sátántipró Szűzanya benne van életünk Krisztusvárásában, Isten eljövetelére való készülődésünkben. Ilyen értelemben egész életünket Adventnek mondhatjuk. Életünk végén eljutunk Krisztushoz, mert erre hívott meg bennünket az Atya, már a világ teremtése előtt, és ebben nem csak kívülálló példakép számunkra a Szeplőtelen Szűzanya, hanem támogató és segítő Mennyei Édesanyánk."

A szentmise végén Ft. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, a Zárda templom igazgatója köszönetet mondott Ft. Egeli Ferenc püspöki titkárnak a triduum elmélkedéseiért, és a búcsús szentbeszédért, a Püspök atyának, a paptestvéreknek és a híveknek a jelenlétért, és mindenkinek az előkészületekben nyújtott segítségéért. A kivonulás előtt a hívek közösen elimádkozták a búcsúnyerésért előírt imákat, majd Máriás énekekkel búcsúztak.

Búcsúmisét tartottak a Zárda templomban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: