2011-12-05 13:26:06• hírek • Szatmár.ro

Megtartották a Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyt

Bár az elmúlt négy évben nem szerveztek vetélkedőt az egykori mikolai költő, Gellért Sándor tiszteletére, idén megtört a jég és ismét meghirdették a versenyt, melynek egyedülállóságát az adja, hogy az anyaország határain túli irodalomra helyezi a hangsúlyt.

A hétvégi, kárpát-medencei döntőt a filharmónia koncerttermében tartották szombaton és vasárnap, ahol a háziasszony szerepét Méhes Kati művésznő látta el, az egybegyűlteket pedig Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke köszöntötte. Ezt megelőzően, pénteken este a nevezőknek egy szavalóesttel kedveskedtek: a színház Ács Alajos Stúdiótermében László Zita „Hószakadás a szívre" című önálló estjét tekinthették meg. A művésznő ismert produkciója keretében Németh László-verseket szavalt Hencz József zeneszerző kíséretében. Szombaton délelőtt a résztvevők a vasútállomás melletti temetőben megkoszorúzták Gellért Sándor sírját, ahol többek között a költő lánya, Gellért Ágnes mondott verset.

A döntőre Romániából, Magyarországról és Szlovéniából érkeztek versenyzők, zömében középiskolás diákok, azonban volt közöttük egy 82 nevező is. A hattagú zsűri (András Gyula színművész, Lovasi János magyartanár, Koscsó Marianna magyartanár, Lőrincz Ágnes színművész, Varga Sándor színművész, újságíró valamint Fischer Botond néprajzkutató, újságíró) véleménye szerint a leggyakoribb hiba a nem megfelelő versválasztás volt, a többségében tinédzser versenyzők ugyanis nem minden esetben tudták visszaadni a mély és többnyire komor költemények mondanivalóját. A vetélkedő győztese ezért épp egy olyan versenyző lett, aki - korához illően - egy kortárs költő vidám hangvételű versét mondta el a döntő második, vasárnapi fordulójában.

Gellért Sándor emlékére rendeztek vers- és prózamondó versenyt

Az első helyért igen kemény verseny folyt: míg a szombati nap végén a résztvevők többsége meg volt győződve arról, hogy Pál Péter lesz a nyertes, aki Dsida Jenő „Psalmus hungaricus" című költeményével a hallgatóságot és a zsűrit egyaránt elkápráztatta, vasárnap mégis Szabó Brigitta jött ki győztesnek, aki egyetlen ponttal előzte meg vetélytársát. A pontozók elmondták: azt értékelték, hogy utóbbi a második fordulóban egy, az első versétől teljesen elütő hangvételű költeményt választott, megmutatva újabb arcát is a zsűrinek és a közönségnek.

A nyertes egyébként  Varró Dániel „Üzenet az olvasóknak" című versével aratott nagy sikert. A vetélkedő első helyezettje tehát Szabó Brigitta (Aranyosegerbegy) lett, míg a második helyen Pál Péter (Lendva, Szlovénia) a harmadikon pedig Varga Döniz (Nagykanizsa, Magyarország) végzett. A közönségszavazatok közül a legtöbbet Vass Veronika (Nagykanizsa) gyűjtötte, a versenyzők kedvence pedig - akik maguk is szavaztak  - Pál Péter lett. A vetélkedőt ünnepélyes díjkiosztás zárta, ahol számos - különböző szervezetek és magánszemélyek által felajánlott - különdíj is gazdára talált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: