2013-10-03 10:27:55• hírek • MTI

Megtámadták Oroszország tripoli nagykövetségét

Ismeretlen fegyveresek szerdán megtámadták Oroszország líbiai nagykövetségét - erősítette meg az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Alekszandr Lukasevics a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, hogy a Tripoliban lévő orosz diplomáciai képviseletnél lövések dördültek, és ismeretlenek megpróbáltak behatolni a képviselet területére.
"A legfrissebb, előzetes adatok szerint a támadásnak nincsenek áldozatai a líbiai orosz nagykövetség munkatársai között. A történtek részleteit még tisztázni kell" - közölte a külügyi szóvivő.

Az al-Arabija hírtelevízió is beszámolt arról, hogy az orosz diplomáciai képviselet közeléből robbanások és lövések hallatszottak.
Líbiai közlés szerint a lövöldözésben öten megsebesültek, közülük az egyik támadó később meghalt. A támadók számát körülbelül hatvanra teszik.

A Rosszija 24 televízió felidézte, hogy tavaly február 5-én Moszkvának a szíriai válságban elfoglalt álláspontjával elégedetlen tiltakozók felmásztak a tripoli orosz nagykövetség tetejére és letépték az orosz nemzeti zászlót.
A líbiai források úgy tudják, a támadók most azért háborodtak fel, mert arról érkeztek hírek, hogy egy orosz nőt vádolnak a líbiai légierő egy pilótájának meggyilkolásával. A nő ráadásul a vád szerint a pilóta édesanyját is megsebesítette. Indítékai egyelőre ismeretlenek, bár egyik áldozatának vérével a Moammer Kadhafi-rezsim tavalyelőtti megdöntéséhez vezető felkelést bíráló szöveget írt a falra.

A jelentések szerint a támadók ezúttal is letépték az egyik zászlót a nagykövetség épületéről, de behatolniuk nem sikerült.
Az elmúlt bő egy évben más külföldi diplomáciai képviseletet is ért támadás Líbiában. Idén áprilisban Franciaország tripoli nagykövetsége ellen követtek el pokolgépes merényletet. A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre és az épületben komoly károk keletkeztek.

A Bengáziban működő amerikai konzulátus épületét tavaly szeptember 1-jén érte fegyveres támadás, amelynek következtében életét vesztette az Egyesült Államok ott tartózkodó nagykövete, Chris Stevens és további három amerikai állampolgár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: