2020-07-10 16:52:08• hírek • Agerpres

Megtámadta az államfő az alkotmánybíróságon a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Megtámadta Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény azon módosítását, amely megtiltja a genderelmélet oktatását az iskolákban.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító javaslat szerint valamennyi oktatási intézményben és az iskolán kívüli tevékenységeken is tilos a genderelmélet tanítása.


Iohannis elnök szerint a törvény szembemegy a jogállamra és a hatalmi ágak szétválasztásának elvére vonatkozó alkotmányi előírásokkal, ugyanakkor sérti a lelkiismereti szabadságot, amelyet szintén szavatol az alaptörvény. Azáltal, hogy a parlament törvénnyel megszabja, milyen tevékenységek, elméletek, vélemények képezhetik iskolai foglalkozások tárgyát, megsérti az egyén lelkiismereti szabadságát, jelen törvényi rendelkezés ugyanis korlátozza a gondolkodás- és véleményszabadságot - érvel Iohannis. "Az oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie az eszmékre, véleményekre, értékekre, az államnak tartózkodnia kell az olyan törvények elfogadásától, amelyek a polgárok, jelen esetben a szülők meggyőződésével szembeni tiszteletlenségről árulkodhatnak" - teszi hozzá.


Az államfő szerint ugyanakkor a törvény sérti a polgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, az egyetemi autonómia elvét, valamint az alkotmány szólásszabadságra és a cenzúra betiltására vonatkozó cikkelyeiben előírtakat, ugyanakkor nélkülözi az objektív és észszerű indoklást.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: