2011-09-01 14:35:24• hírek • MTI

Megtalálták Ned Kellyt, de hiányzik a feje

Megtalálták Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" csontvázát - bár fejetlenül.

A kutatás bő másfél éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért. Kelly bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival. A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.
"Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli" - mondta Leigh Kellyről.

A csontvázon golyók okozta sebek is vannak, amelyek tovább erősítik, hogy Kellyről van szó. Utolsó tűzpárbajában házi készítésű páncélzatot viselt, de több rendőrgolyó is érte: megsebesült a könyökén, a combján, alsó lábszárán.

Kellyt életében rendőrök keresték hosszasan, halálában tudósok teszik ugyanezt. A keresés ugyanis még nem ért véget, mivel nincs meg Kelly feje. A bandavezért eredetileg az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, melyet viszont 1929-ben bezártak és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsír felnyitása azonban jelenkori áruháznyitásra hasonlított, mivel a bámészkodó tömeg megrohanta a csontokat és jó párat elragadott belőlük, köztük Kelly koponyáját. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy "gyűjtő" otthonában porosodik.

A kutatók remélik, hogy csontváz megleléséről szóló hírek segítenek a koponya előkerítésében - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: