2019-07-12 12:08:53• hírek • Nagy Tímea

Illegális fakivágás a 16-osban: a lakók, a biológusok és az önkormányzat kertészének véleménye

A képek a Zöld Szatmár Facebook csoportból valóak, a feltöltött videó képei
A képek a Zöld Szatmár Facebook csoportból valóak, a feltöltött videó képei

Nagy felháborodást keltett a 16-os lakónegyedbeli önkényesen eltávolított fa, és nem csak a “zöldek” tiltakoztak az illegális kivágás ellen, hanem a környékbeli lakosok is.

Az ott élők egyike osztotta meg a videót és a képet az esetről. A felvételen világosan látszik, mi megy végbe a zöldterületen. Az elkövetők nem cselekedtek titokban, s ez talányra ad okot. Vajon ennyire idegesítő volt ott az a fa, hogy következményekre való tekintet nélkül, fényes nappal, saját maguk álltak neki az eltávolításnak?

 

 

Egy szomszédos tömbház lakosa vette fel telefonjával az akciót és töltötte fel a Facebookra. Itt elterjedt a bizonyíték. Még a Zöld Szatmár csoportjában is megosztotta valaki, és a felháborodását sem kendőzte. Ezzel kapcsolatban többeket is megkérdeztünk, mit fűznének hozzá az esethez.

 

Az egyikük Babos Krisztina biológus, a fent nevezett csoport egyik mozgatórugója, aki elküldte közleményét a szerkesztőségünk számára:

 

“Kétségbeejtő, hogy számos olyan ember él Szatmáron, akik így viszonyulnak a környezetünkhöz, illetve a többi emberhez. Az ilyen nemcsak a fákat és a fához kötődő állatokat nem tiszteli, de a szomszédait sem, mert ő a hőségben beül a kocsijába és bekapcsolja a légkondit, de attól még a környéken lakó gyerekek kénytelenek az 50 fokra felhevülő csupasz betonon játszani.

 

 

 

Szomorú, hogy sokan követelik az önkormányzattól, hogy vágják ki a fákat a lakásaik körül, mert zavarják őket a bogarak, a madarak vagy épp az árnyék. Nyilván, van olyan eset, amikor egy-egy fa épületet vagy föld alatti vezetékeket veszélyeztet, ilyenkor indokolt a kivágás akár (és csemete ültetése a helyébe), de a panaszok többsége szerintem indokolatlan. 

 

Nem hiszek abban, hogy az ilyen mentalitású felnőtt embereknek érdemes volna magyarázni, mennyire fontos az élővilág védelme, hogy mennyivel kellemesebb egy dús zöldövezettel rendelkező környezet, mint a kopár beton, vagy akár arról beszélni nekik, hogy ezresével halnak ki az állat- és növényfajok, vagy mit jelent a klímaváltozás. 

 

Egyedül a szigorú hatósági fellépésben látok lehetőséget. Remélem, az illetékesek példásan megbüntetik az elkövetőket, sőt, jó lenne egy zöld számot is meghirdetni az illegális fakivágások, rongálások, és a köztéri szemetelés bejelentésének megkönnyítésére. 

 

 

A szatmárnémeti önkormányzat részéről láttunk e téren jó kezdeményezéseket. Nagyon örülök például, hogy tervezik a gépkocsik kitiltását a főtérről, úgyhogy remélem, megteszik a szükséges intézkedéseket ebben az esetben is. 

 

Hozzátenném még, hogy javarészt az ilyen felelőtlen emberek miatt nem működik a szelektív hulladékgyűjtés sem, melynek a környezeti terhelés mellett hamarosan komoly anyagi vonzata is lesz. Ha 2020-ra nem sikerült a kommunális szemét legalább 50 százalékát szelektíven gyűjtenünk, megbünteti az EU Romániát, a bírság terheit pedig nemcsak azok fizetik majd, akik nem tartják be a szabályokat, hanem mindenki kénytelen lesz a zsebébe nyúlni.”

 

Egy másik 16-os negyedi lakos is beszámolt, mit tapasztal a környékükön, ami a fákat és a környezetvédő hangulatot illeti. Bereczki Barbara elmesélte, hogy két táborra oszlik a szomszédság. Vannak a “fapártiak” és az "ellenkedők", de ilyen önkényes döntésre ritkán van példa. Az ellenkedők többször is adtak már le kérvényt nagyobb fák eltávolítására, mivel túl közelinek ítélik lakásukhoz a sokévtizedes növényeket. Lakossági szavazást viszont nem tartanak az ügyben, pedig kellene, és csak a saját problémájukat látják.

 

 

Bereczki szerint az emberek rövidtávú gondolkodása szab határt a környezettudatosságnak. Csak az a fontos, hogy a nagy fa ne ott legyen, ahol ők parkolnak, nehogy ráboruljon a kocsira. Helyette nem szeretnének ültetni, mert veszélyes lehet. Árnyékot azonban nem tart már szinte semmi, az állatok lakóhelyét megtizedelték, a levegő tisztaságáról pedig már ne is beszéljünk - tette hozzá a környékbeli lakos, aki amúgy rendelkezik saját autóval, és talál olyan helyet neki, ahol nem kell féltenie. A ráhulló, ragacsos dolgokat pedig lemossa idejében, mielőtt rászáradnának.

 

Márk-Nagy János biológus, az Erdély Kárpát Egyesület szatmárnémeti kirendeltségének vezetője szerint évek óta megfigyelhető ez a jelenség, de nem csak az előbb felsorolt okok miatt, hanem például parkoló kialakítás céljából. Nagyon sokan szüntetik meg a zöldövezetet a ház előtt, hogy lebetonozzák parkolónak, és nem történik semmi - mondta, s hozzátette - már elvileg Szatmárnémetiben is kell működjön a zöldövezet regiszter, de nem sokat hallani effelől.

 

Ez ügyben felkerestük Szénás Angélát, a polgármesteri hivatal kertészmérnökét, aki azt mondta, hogy közterületen a lakosság engedély nélkül nem csonkíthatja meg és nem vághatja ki a fákat, illetve bokrokat, semmilyen esetben sem. Azzal kapcsolatban, hogy a tömbház vagy lakóház előtt fekvő zöldterület városi- vagy magántulajdon, érdeklődhet a polgármesteri hivatalnál és a földhivatalnál is. 

 

 

Amennyiben rajtakapják, hogy engedély nélkül rongált vagy vágott ki fás szárú növényt önkormányzati területen, az ügy akár a rendőrség elé is kerülhet, hiszen szabálytalanul járt el. A bizonyításhoz nem kell akció közben rajtakapják, elegendő egy videó vagy fotó, melyen felismerhető. A polgármesteri hivatal kertészmérnökei rendszeresen kapnak képeket és videófelvételeket csonkításról, illetve kivágásról. Erről, a 16-os lakónegyedben történt esetről is tudomást szereztek, és rebesgetik, hogy a rendőrség elé kerülhet, ha a helyszín közterület.

 

Szénás azt is megjegyezte, hogy magánterületen, ahol több lakó rendelkezik a telekrendezés felől, a növények megszabdalása, eltávolítása minden esetben lakóközösségi döntés kéne legyen. Ahogy a telek is, úgy a növények is közös tulajdont képeznek, így mindenkinek joga van megvétózni a döntést. Az önkényes kivágás ebben az esetben is tilos, a perlekedés akár hivatalos üggyé fajulhat.

 

Zavarja egy ág vagy egy fa a fizetett parkolóhelyen? Veszélyezteti a jármű vagy a járókelők épségét? Ha ilyet észlel, vegye fel a kapcsolatot a szatmárnémeti közterület fenntartó vállalattal (ADP). A fizetett parkolóhelyek és környezetük fenntartása az ő hatáskörükbe tartozik. Itt sem állhat neki megtizedelni a zöldet, még akkor sem, ha a lehulló szemét összepiszkolja az autóját - tette hozzá a kertészmérnök.

 

 

Szénási Angéla azt is megosztotta velünk, hogy ebben az időszakban, mikor minden zöld, nincs helye a nyírásnak, vágásnak. Ekkor, lakossági bejelentés esetében, a körzetért felelős kertészmérnök kivonul a helyszínre, felméri a veszélyhelyzetet, és a lehető legkíméletesebben oldja meg a problémát.

 

A jelenleg folyó kertészeti munkálatok során csak a korhadt, közvetlen veszélyt nyújtó egyedekkel kezdenek valamit. A viharkárok felmérése még mindig folyamatban van, mert a zöld lombkoronában most látszanak jól az élettelen ágak. Ezeket távolítják el, ha kell. A Kossuth-kertben újra átfésülik a lombokat a jövő hét folyamán, csak legyen jó idő, továbbá a közlekedési táblákat eltakaró vegetációt szedik rendbe a nyári időszakban - osztotta meg velünk a szakember.

 

Az önkormányzat kertészmérnöke azt tanácsolja azok számára, akiket zavar egy fa, vagy akár több is, keressék fel a 11-es irodát a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban és adják le a kérvényüket az ügyben.

 

Járjanak el törvényesen, ne önkényesen! A fák nem csak szépek, hanem hasznosak is. Jól jön a tiszta levegő és 40 fokban az árnyék, legyen szó parkról vagy parkolóról egyaránt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: