2009-12-19 18:52:01• hírek • MTI

Megszűnt a vízumkényszer

Tűzijátékkal, koncertekkel, éjszakán át tartó vigassággal ünnepelték Szerbiában, Macedóniában és Montenegróban, hogy péntek éjféltől megszűnt a vízumkényszer, és a három ország polgárai vízum nélkül léphetnek az Európai Unió (EU) területére, valamint a schengeni övezet unión kívüli három országába: Izlandra, Norvégiába és Svájcba.

A macedón főváros, Szkopje központi terén hatalmas órán volt követhető a visszaszámlálás, és a nagy hidegben ezrek vártak arra, hogy dj-k és popénekesek koncertjére táncolhassanak. Éjfélkor pezsgődurranások hallatszottak, s a lakosság önfeledten ünnepelte, hogy véget ért az, amit a nyugat-balkáni térségben sokan megaláztatásként éltek át.

"Nagy nap ez, igen fontos nap Macedónia számára" - mondta Nikola Gruevszki miniszterelnök, "történelmi pillanatnak" nevezve az eseményt.

Pezsgők durrogtak azon az éjféli repülőgépen is, amely Belgrádból indult Brüsszelbe, fedélzetén Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettessel és mintegy ötven szerb állampolgárral - többségükben fiatalokkal -, akik életükben most először utaztak külföldre. Nem csupán Brüsszelt, hanem Rómát, Berlint és Párizst is felkereshetik a körút során.

Ivica Dacic szerb, Ivan Brajovic montenegrói és Gordona Jankulovszka macedón belügyminiszter még pénteken kiadott közös nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a vízumkényszer feloldásával honfitársaik immár "az európai családhoz" tartozhatnak. A vízummentesség "erős ösztönző a Nyugat-Balkán közeledésére az unióhoz" - tették hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: