2008-02-28 11:00:11• hírek • Szatmar.ro

Megszűnik Amerika? Kialakul az Észak-Amerikai Unió?

eszak_amerikai_unioFeltételezések szerint eltűnhet a dollár, és megalakulhat az Észak-Amerikai Unió.

Az ember azt hinné, hogy egy ilyen horderejű hír hetekig, sőt hónapokig borzolja a sajtót, és mégis alig találni valami ténylegeset az egészről. Feltevődik a kérdés, hogy miért? Miről is van szó?

A híresztelések szerint 2005-ben az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között született egy megállapodás. A megállapodásról természetesen egyik kormány sem tett jelentést sehol. Sőt, a kongresszus sem tárgyalta meg az ügyet. Az egyezség röviden annyit takar, hogy a három említett ország eltörli egymással szembeni határait és létrejön a nagy Észak-Amerikai Unió.

Az Észak-Amerikai Unió kérdése nem újszerű. 1999 szeptemberében Herbert G. Grubel megjelentetett egy könyvet, „The Case for the Amero: The Economics and Politics of a North American Monetary Union” címmel melyben taglalja az egyesülés és az egységes pénznem kérdését. Arról viszont, hogy gyakorlatba ültették volna az egészet, sehol nem esik szó.

Az egészről mindössze két riportban esik szó. Az egyiket Lou Dobbs, a CNN oknyomozó riportere készítette, a másik említés pedig Steve Previs nevéhez fűződik, akivel a CNBC készített interjút. Steve Previs jelenleg a Jefferies International LTD alelnöki tisztségében foglal helyet. A két említett személy ugyanazokat a dolgokat mondják el. Eszerint George W.Bush aláírt egy formai egyezményt, amely nagyvonalakban megszünteti az Egyesült Államokat, mint szuverén államot. Erre pedig a kongresszus és természetesen az amerikai polgárok sem hatalmazták fel. A furcsa az egészben, hogy senki még csak nem is hallott az ügyről. Az ember azt hinné, hogy kereskedelmi megállapodásról van szó, ám a feltételezések szerint ez nem így van. A megállapodás szerint ugyanis, a háromamero állam feladja szuveranitását, és beolvad az egységbe, mitöbb saját pénznemük is megszűnik, és az euróhoz hasonlóan egy egységes fizetőeszköz jön létre, az úgynevezett „Amero”. Tehát a legendás dollár eltűnik, és helyét átveszi az Amero.

Amennyiben a híresztelés igaz, ez minden tekintetben nagyon nagy hatást fog gyakorolni mindhárom ország lakosaira. Az Amerikai Unió tehát ugyanaz lesz, mint az Európai Unió.

Az, hogy ennek az egész történetnek mennyi a valóságalapja mindenki döntse el saját maga. Az viszont biztos, hogy a mai politikai viszonyok mellett közhelyesen szólva, semmin sem lehet meglepődni. 

SB

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: