2009-07-29 16:52:25• hírek • Ferenczi Noémi

Megszűnő szakiskolák

A tanügyminiszter kezdeményezésére idén ősztől megszűnnek a szakiskolai osztályok. Lehetséges, hogy már a 2010-2011-es tanévtől újraindulhatnak ezek az osztályok.

A román tanügyi rendszer megreformálásának jegyében, a tanügyminiszter kezdeményezte a szakiskolai osztályok megszüntetését, így Szatmár megyében is számos szakiskola zárta be kapuit június 15-én. Lehetséges azonban, hogy csupán egy évre, hiszen szó van róla, hogy ismét bevezetik a szakoktatást - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

Ősztől a szakiskolai osztályok helyett, elméleti vagy szaklíceumi osztályba járnak majd a diákok. A reform kiváltó oka, hogy az Európai Unió normatívái előírják, hogy a 16 éven aluli diákok nem vehetnek szerszámokat a kezükbe. Kónya szerint azonban egy ekkora változtatást be kell építeni a rendszerbe, nem lehet egyik napról a másikra bevezetni.

A 2009/2010-es tanévtől, tehát, a szaklíceumi osztályokba beiratkozó diákok kilencedik és tizedik osztályban elméleti és szakismereti oktatásban részesülnek, műhelyfoglalkozások nélkül.

„A nyugati országokban nincs szakiskolai oktatás, mivel a napjainkban használt modern berendezések használatát csak érettségi után tanulják meg a leendő szakemberek. Erre a mintára eszközölte a tanügyminiszter a változtatást, azonban nálunk nem azonos a helyzet mint nyugaton"- magyarázta Kónya.

A szakiskolák megszűnése miatt 13 mester maradt munka nélkül a megyében, viszont jövőtől számukra is akad lehetőség, hogy ismét elhelyezkedhessenek a tanügyben, annál is inkább, ha újra bevezetik a szakiskolai oktatást.

Szatmár megyében Bogdándon, Szilágypérban, Szamoskrassón, Camarzanan, Pusztadarócon, Mikolában, Lázáriban stb. szűntek meg a szakiskolák.


Az Unió szerint, 16 éven aluli diákok nem vehetnek szerszámokat a kezükbe
Az Unió szerint, 16 éven aluli diákok nem vehetnek szerszámokat a kezükbe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: