2016-06-02 13:35:42• hírek • Kocsis Zoltán

Havi 993 lejért is dolgoznak a Transurbannál!

Havi 250 lejes fizetésemelést követelnek a Transurban szakszervezetének tagjai és addig nem hajlandóak ismét felvenni a munkát, amíg követeléseiket nem teljesítik. Akiknek döntési jogkörük van az ügyben, azok nem tárgyalnak a szakszervezettel. Akik meghallgatták követeléseiket, azoknak nincs döntési jogkörük....

„Valamennyi olyan párt képviselői itt vannak, akiknek fontos Szatmárnémeti fejlődése. Egyedül a polgármester és pártja hiányzik", hívta fel a figyelmet Kereskényi Gábor parlamenti képviselő - a mellette álló Adrian Stefre (ALDE) és Adrian Albura (PNL) mutatva -   csütörtök délelőtt a Transurban telephelyén a tömegközlekedési vállalat tüntető alkalmazottainak gyűrűjében. Elgondolkodtató, hogy miközben az elégedetlen munkások a polgármester megjelenését követelték, Coica sajtótájékoztatót hívott össze...

Ugyan 11.00 körül úgy nézett ki, sikerül egyezségre jutni és a buszok hamarosan elhagyják a telephelyet, mindez pillanatokon belül megváltozott, azt követően, hogy a szakszervezet vezetői befejezték az egyeztetést a városi tanács szolgáltatási bizottságának jelen lévő tagjaival.

Hogy pontoson mit követelnek a Transurban szakszervezetének vezetői? Havi 250 lejes fizetésemelést a szakszervezet 140 tagjának, továbbá a nemrég hatályát veszítő kollektív munkaszerződés 59. cikkelyének megőrzését. Az ebben a pontban rögzített pótlékról ráadásul hajlandóak akár egy évig is lemondani - jogi nyelven fogalmazva felfüggeszteni ezt a cikkelyt.

Gulya Attila korábbi és Kiss Róbert jelenlegi szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a vállalat vezetősége többszöri felszólítás ellenére sem tette nyilvánossá a névleges fizetési mérleget. „Tekintve, hogy ez egy közintézmény, a fizetések nyilvánosak kell legyenek", méltatlankodott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is. A vezetőség stílusáról is sok mindent elmond, hogy Ionut Bujor igazgató Gulyát azzal vádolta meg, hogy részeg. „Hajnali négy óta tüntetünk! Ha úgy van, Attilának délután vezetnie kell! Akkor hogy lehet részeg?", dühöngtek többen is a kollégák közül.

A szakszervezet által kerülőúton megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a Transurban az előző hónapban 243.815 lejt fizetett ki a 181 alkalmazott bérére. Kiderül továbbá, hogy 2014-ben 2.638.000 lej volt a vállalat béralapja, 2015-ben pedig már 2.692.000 lej. Az emelkedés nagyobb arányú, mint amilyet a törvény előírt, a munkások azonban ebből egyetlen lejt sem láttak, mondta felháborodottan Kiss.

A kért fizetésemelés mintegy 800.000 lejébe kerülne a Transurbannak (egyben a polgármesteri hivatalnak), az említett pótlék pedig további egy millió lejébe. Utóbbi egymillió lejről azonban, amint erről már szintén ejtettünk szót, a szakszervezeti tagok akár egy évig is hajlandóak lemondani. Azok az alkalmazottak, akik között van, aki 2016 áprilisában 993 lejes fizetést (fotó fent) vihetett haza....

A cikk megjelenésének pillanatában a buszok nem mozdultak ki a garázsból, továbbra is zajlik a Transurban igazgatótanácsának ülése. Az itt elfogadott döntést kell megvitatnia a városi tanácsnak. Hogy az mikor ül össze, jelen pillanatban talán senki sem tudná megmondani.

Mint ahogy azt sem lehet megmondani, mikor indulnak el ismét a buszok Szatmárnémetiben. „Nyolc éve mindenki csak ígérget, nyoc éve mindenki csak hazudott nekünk! Addig nem vagyunk hajlandóak felvenni a munkát, amíg nekünk írásba nem adják, hogy követeléseinket teljesíteni fogják!", skandálták a tüntetők a legnagyobb egyetértésben!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: