2019-01-04 06:38:00• hírek • x

Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébije

Az ország egyedüli Grevy-zebra csapata új taggal bővült.

A kiscsikó érkezését január második hetére várták a park szakemberei, ám valószínűleg az év végi petárda durrogtatás miatt, hamarabb indult be az ellés, s így az újév első napján született meg. Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot, makkegészséges. Mivel születése összefügg az óév búcsúztatásával, gondozóitól a Szilveszter nevet kapta.

 

A Nyíregyházi Állatpark - mely a ritka és veszélyeztetett állatfajok tartását és szaporítását tűzte ki célul - 2008 óta tartja a különleges Grevy-zebrákat, melyből kevesebb mint 2000 egyed él a szabad természetben Dél-Etiópia és Kenya területein. (Az 1970-es évek végén még 15 ezer élt belőlük Kelet-Afrikában azonban egyedszámuk drámaian lecsökkent a vadászatuk és élőhelyeik eltűnése miatt.) Az itt élő 5 fős tenyészcsapat igen sikeresnek mondható, hiszen a tavalyi esztendőben is volt szaporulat.

 

A Grévy-zebra  (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától - könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint  a  fülei is jóval nagyobbak.

 

A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

 

A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, mivel a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-zebra is látható egy másik kifutóban.

 

Szilveszter erős csődör csikó, aki egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között  a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

 

Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, s valószínűleg ekkor másik európai állatkertbe helyezi majd az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül, a faj koordinátora.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: