2019-06-01 05:32:39• hírek • Hirado.hu

Megszólal a mesterséges intelligencia

Az ember és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolat bemutatása (Fotó: EPA/WILL OLIVER)
Az ember és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolat bemutatása (Fotó: EPA/WILL OLIVER)

Az ameikai Microsoft újabb ugrást hajtott végre a mesterséges intelligencia fejlődésében.

A Microsoft és a Zhejiang Egyetem kutatói mesterséges intelligencia segítségével teremtenek élő beszédet. A leírt szöveg beszéddé alakításához mintegy 200 hangminta szándékoznak felhasználni - írja az Actual News.

 

A fejlesztők célja, hogy egy tökéletes programot hozzanak létre, ami képes a szöveget beszédhanggá konvertálni. A mesterséges intelligencia betanítása várhatóan sok időt vesz majd igénybe, valamint azt is el kell érni, hogy a hangzás természetes legyen. A program egyébként meglehetősen hasonlít a Google újszerű fejlesztésére, az azonnal tolmácsoló fordítóra.

 

Amikor a film hat vissza a kutatásokra

 

A program kialakítása részben a Transformers című filmben leírt módszeren alapul. A mély neurális hálózatok az agyi idegsejteket utánozzák, azonnal bemérik a beérkező és kimenő jeleket, segítve ezzel a hálózatot akár hosszú szekvenciák hatékony feldolgozásában is.

 

A program viszonylag egyszerűen épül fel, egy speciális algoritmus csökkenti és szűri a zajt. A beszéd létrehozása sok erőfeszítést már nem igényel, azonban az önálló, mesterséges élő beszéd létrehozása még várat magára. Még mindig vannak ugyanis robotszerű visszhangjai, ellenben a program képes pontosan megkülönböztetni, külön felismerni a szavakat, és éppen ebben rejlik a kutatás lényege.

 

Ez könnyíti meg ugyanis a szöveg-hang közötti átváltást. Mindemellett a kutatók olyan program fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi a teljesen mesterséges úton létrehozott párbeszéd reprodukálását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: