2012-03-25 11:21:02• hírek • Póti Orsolya

Megszentelték a nagypeleskei Istenszülő-ikont

Március 24-én szombaton Nm. Ft. Vasile Bizau máramarosi megyéspüspök érkezett Nagypeleskére, hogy megszentelje a peleskei Istenszülő-ikont, amelyet gyalogos zarándoklat keretében kísértek Szatmárnémetiből falujába.

Hosszadalmas restaurálás után érkezett haza falujába a Peleskei Ikon, melyet Nm. Ft. Vasile Bizau máramarosi megyéspüspök szentelt meg március 24-én Nagypeleskén. A megszentelés pillanatát lelki felkészülés, gyalogos zarándoklat és körmenet előzte meg.

Már péntek este megrendezték az előre megszentelt áldozatok liturgiát a Szatmárnémeti Szent Mikós Görög katolikus templomban, március 24-én pedig a nagypeleskei hívek fogadását követően az ikon átvételére, majd gyalogos zarándoklatra került sor. A zarándoklaton résztvevő hívek megálltak és imát mondtak el a Szent György ortodox templom előtt, a Tiszaújlaki utca végén található keresztnél, valamint Lázáriban a történelmi egyházak templomai előtt.

A zarándoklók délután 14 óra körül érkeztek Nagypeleskére, majd a körmenet után Nm. Ft. Vasile Buzau megszentelte a restaurált Istenszülő-ikont. Az ünnepséget a Schola Mariana énekkar koncertje és a nagypeleskei ifjúság misztériumjátéka tette még látványosabbá.

Március 25-én, az Örömhírvétel ünnepén a kurátorok testülete átvette megőrzésre a mindenkori egyháztanácsost megillető díszpalástokat, majd az ünnepi eseményt megörökítő okiratot elhelyezték az ikonnál.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: