2018-11-07 13:45:29• hírek • Bede Emőke

Megszavazták: szabadidőparkká avanzsál a Szamos jobb és bal partja

A Szatmárnémetin átfolyó Szamos bal és jobb partja, a töltésekkel határolt árterület megannyi lehetőséget rejt magában, s most itt az idő, hogy ezek egy jelentős részét kiaknázzák.

A szerda délutáni rendkívüli tanácsülésen a Helyi Tanács tagjai áldásukat adták a folyópart Decebal és Golescu híd közti szakaszának rehabilitálására, a kerekasztal körül helyet foglalók ugyanis egyöntetűen szavazták a projekt megvalósíthatósági tanulmányát és az ehhez kapcsolódó technikai és gazdasági mutatókat.


A Városfejlesztési és Területrendezési Bizottság nevében Günthner Tibor értékelte a tanácsosok elé tárt dokumentációt. Mint elmondta, egy igen örvendetes beruházásról van szó, mely egy égető problémát fog orvosolni. Az árterületen kialakítandó szabadidős park létrejöttével ugyanis eltűnnek a túlburjánzott, a sétát ellehetetlenítő bokrok, helyükre egy olyan zöldövezet kerül, ahol a város központjában élők is kikapcsolódhatnak a természet és a folyó közelében. S hogy van-e erre igény? Minden bizonnyal igen, hiszen mint ahogy arra Günthner is rávilágított, az Utcazene Fesztivál után hátramaradt padokat mind a mai napig előszeretettel használják a fiatalok, hogy eltöltsenek ott néhány kellemes percet, órát.Az EU-s forrásokból finanszírozott projektben közel  60 000 négyzetméternyi földterület szerepel, ezt szeretnék a folyópartok rendezésével szabadidő eltöltésére alkalmas hellyé átalakítani. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a területnek csak 10 százaléka lesz beépítve, a maradék 90 százalék kötelező módon zöldövezet lesz.


A jobb parton egy hosszanti sétányt alakítanak ki, melynek mentén látrehoznak hat szabadidős foglalkozásra alkalmas pontot. A kicsik számára lesz játszótér, a felnőtteknek egy kisebb fitneszpark, egy szabadtéri színpad, egy móló, egy pavilon és egy kifejezetten fiataloknak szánt terület, ahol ismerkedhetnek és kellemesen tölthetik el szabadidejüket. De vajon mi garantálja, hogy a terület nem esik a vandálok áldozatává? Nos, a projektben egy korszerű biztonsági rendszer telepítése is szerepel, így a rendet több kamera is óvja majd.A bal parton kisebb átalakításokra kell számítani, itt főként a már meglévő ösvényeket fogják korszerűsíteni, rendbe teszik a növényzetet, padokat és szemeteseket helyeznek ki, illetve gondoskodnak a megfelelő kivilágításról is. Mindemellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a két partot egy gyalogosok és kerékpárosok számára tervezett korszerű híd fogja összekötni. Ennek fényében már minden adott lesz ahhoz, hogy egyénileg vagy akár családosan kikapcsolódjunk kicsit a méltatlanul keveset említett folyó, a Szamos partján.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: