2011-03-31 16:13:35• hírek • Balog Anita

Megszavazták: júniusban újra költözik a Kölcsey

Szinte egyhangúlag szavazta meg a Szatmárnémeti Tanács a Kölcsey Ferenc Főgimnázium újbóli költöztetését. Az iskola új otthona szintén a Római Katolikus Püspökség egyik épületében lesz. Az egykori Unio iskola épülete jobban megfelel főgimnázium működtetésére, ráadásul olcsóbb a bérlése és kevesebbet kell felújításra költeni, mint a Zárda esetében.

Egyetlen tartózkodással szavazta meg Szatmárnémeti város tanácsa a Kereskényi Gábor alpolgármester által előterjesztett határozattervezetet, mely szerint idén júniusban újra költözne a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. Szatmárnémeti patinás magyar tanintézménye a tanévet a Zárda épületében, illetve a korábban használt épület új szárnyában, tehát gyakorlatilag két épületben kezdte, miután a Református Egyház visszakapta a jelenlegi Református Gimnázium épületét.

Ez a megoldás azonban csak kényszermegoldásként tűnt jó választásnak, ugyanis a zárda épülete olyan rossz állapotban volt, hogy hatalmas összegeket kellett volna költeni a rendbehozására, de gondot jelentett az is, hogy így a Kölcseynek nem volt saját udvara, vagy hogy két különböző épületben zajlott a tanítás. A határozattervezet elfogadásával megoldás született az áldatlan állapotra: a Római Katolikus Püspökség a polgármesteri hivatal rendelkezésére bocsájtja a Szirmay (Eminescu) utca 1 szám alatt található ingatlant, az egykori Unio iskola épületét, amely a tanintézmények  átszervezése miatt üresen maradt.

Az épületcserének több előnye is lenne: mivel az épület használható felülete kisebb, mint a Zárdáé, ezért olcsóbb lenne a bérlése. Kereskényi számításai szerint havonta több mint 11 ezer lejjel kevesebb bérleti díjat fizetne a Püspökségnek,  ami évi több mint 137 ezer lejes megtakarítást jelentene. Ráadásul így egy épületben működhetne az oktatási intézmény, amelyik udvarral is rendelkezik. Az udvarnak jelen pillanatban még nem tisztázott a tulajdonjoga - ebbe kötött bele a határozattervezetet rossz szemmel néző Sorin Ghilea PDL-s tanácsos -, de Kereskényi szerint rövidesen ez is megoldódik.

Infobox
h

A Kölcsey leendő épület az első világháború előtt épült püspöki konviktusnak, azaz bentlakásnak Boromissza Tibor püspök megrendelésére.


h

A Polgármesteri Hivatal egyébként a tanügyminisztériumtól 905 ezer lejt kapott és költött a Zárda felújítására, azonban ezt az összeget a Római Katolikus Püspökség visszafizeti. Igaz, ez a pénz a tanügyminisztériumhoz vándorol vissza, ám kis lobbizással ez az összeg felhasználható lesz az egykori Unio-épület felújítására. Kereskényi számításai szerint több mint 4 millió lej kellett volna a Zárda teljes felújítására, a Szirmay (Eminescu) utcai épületre viszont összesen nagyjából egy milliót kellene költeni.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője örömmel fogadta a tanács döntését. Elmondása szerint akkor derült ki, hogy a "Zárdás" megoldás csak átmenetileg jelent megoldást, amikor megkezdődött a tanév. A legfontosabb, hogy megint egy épületben működik majd a Főgimnázium, bár egyéb előnyökkel is szolgál a Szirmay utcai épület. Az igazgató járt ugyanis az épületben már akkor, amikor még az Unio iskola működött benne, így tudja, az tökéletesen meg fog felelni a Kölcseynek is. Kényelmesen elfér benne az összes osztály, ráadásul díszterme, laboratóriumai és saját tornaterme is lesz az iskolának, nem is beszélve a könyvtárról, ami szintén nagy segítség lesz. A Kölcsey könyvei jelenleg a Református Gimnázium épületében vannak elraktározva, a Zárdában ugyanis még a felújításokat követően sem lett volna olyan terem, ahol könyvtárat alakíthattak volna ki.


Az épület Boromissza Tibor püspök idején épült
Az épület Boromissza Tibor püspök idején épült


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: