2008-03-05 13:09:25• hírek • Szatmar.ro

Megszavazták az új választási törvényt

voksA jogszabály ellen csupán a Nagyrománia Párt képviselői szavaztak, az RMDSZ honatyái tartózkodtak.
 
A jogszabály ellen csupán a Nagyrománia Párt képviselői szavaztak, az RMDSZ honatyái tartózkodtak. Az újonnan elfogadott rendszerben a parlamenti képviselőket és a megyei önkormányzati elnököket egyfordulós, egyéni választókörzetes voksolással jelölik ki.

A kerületek száma megegyezik a szenátorok és a képviselők számával. Minden párt egy-egy jelöltet indít körzetenként, nyertesnek az számít, aki megszerzi a leadott szavazatok több mint felét. Ha ez senkinek nem sikerül, a voksokat országos viszonylatban arányosan osztják vissza a pártoknak. A honatyák nem fogadták el Márton Árpád képviselő választási küszöbre vonatkozó módosító indítványát. Az RMDSZ frakcióvezetője szerette volna elérni, hogy a kisebbségek esetén ne érvényesítsék az 5 %-os küszöböt, a nemzeti közösségek szervezetei a rájuk leadott szavazatok arányában részesüljenek a parlamenti helyekből. Márton Árpád azzal érvelt, hogy a magyar kisebbség esetében az 5 %-os küszöb tulajdonképpen az érvényes szavazatok 85 %-át jelenti, aminek megszerzése aránytalanul nehéz feladatot jelent. A javaslat elutasításával érvényben maradt az 5 %-os választási küszöb, de bevezették az úgynevezett “alternatív” küszöb fogalmát is.
 
Ez azt jelenti, hogy mandátumot szereznek azok a politikai alakulatok is, amelyek megszerzik a szavazatok töbségét hat képviselőházi, illetve három szenátusi választókerületben. Két pártból álló választási szövetségek esetében a küszöb 8, három pártnál 9, több alakulatból álló szövetségeknél 10 % a választási küszöb. Azok a kisebbségi szervezetek, amelyek országos viszonylatban egyetlen jelöltet indítanak, a képviselői mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatok 10 %-kát kell hogy begyűjtsék ahhoz, hogy jelöltjüket bejuttassák a törvényhozásba. Az új jogszabály szerint 70.000 lakosra jut egy képviselő, 160.000 lakosra egy szenátor. A választási kerületek kijelölését parlamenti bizottság végzi majd és kormányhatározattal fogadják el, a választási törvény elfogadásától számított 90 napon belül. A választási törvény-tervezet esetében a Képviselőház volt a döntőház, így a jogszabály a tegnap megszavazott formában tekinthető elfogadottnak.
 
(Kolozsvári Rádió) 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: