2009-12-23 16:14:20• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megszavazták az új kormányt

A román parlament szerdán megszavazta az Emil Boc vezette új román kormányt. Az országot majdnem két és fél hónapig ügyvezető kormány irányította.

A szerdai parlamenti ülésen 276 képviselő és szenátor voksolt a kabinet mellett, 135-en ellene szavaztak. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány beiktatásához minimum 236 honatya támogató szavazatára volt szükség.

A kabinet a nemzeti kisebbségek - nem magyar - képviselőit és a független törvényhozókat tömörítő frakciónak a támogatását is élvezi. A szerdai szavazás előtt a nemzeti kisebbségek vezérszónoka bejelentette: nem fogják támogatni a Boc-kormány ellen benyújtandó esetleges bizalmatlansági indítványokat, a függetlenek csoportja - amely megkapta a védelmi tárcát - pedig feltétel nélküli támogatásáról biztosította a kabinetet.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői a szavazás előtt közölték, hogy a kormány ellen fognak szavazni. E hivatalos álláspont ellenére vélhetően mindkét alakulatból akadt olyan törvényhozó, aki figyelmen kívül hagyta a pártfegyelmet, és támogatta a kabinet beiktatását. Ezt pontosan azért nehéz kideríteni, mivel titkos volt a szavazás.


Simán megszavazták az új kormányt, Boc és új csapata került hatalomra
Simán megszavazták az új kormányt, Boc és új csapata került hatalomra


Markó Béla, az RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy egyes ellenzéki törvényhozók megértették, Romániának sürgősen szüksége van kormányra. Hasonlóan nyilatkozott Emil Boc miniszterelnök, aki szerint felelősségről tettek tanúbizonyságot a kabinet beiktatását támogató ellenzéki képviselők és szenátorok.

Október közepén bukott meg a szintén Emil Boc vezette legutóbbi teljhatalmú román kormány, amely akkor csak a PD-L-ből állt, miután a PSD felbontotta a demokratákkal 2008 decemberében megkötött nagykoalíciót. November elején a parlament elutasította Lucian Croitoru bankszakember kormányát, majd a pártok jegelték a kormányválság feloldását az elnökválasztásig, amelyet december 6-án Traian Basescu nyert meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: