2016-01-28 19:43:18• hírek • Szatmár.ro

Megszavazták a Román Nyelv Emlékművének a felállítását

Hamarosan a tanács elé kerülhet a Széchenyi Istvánnak állított szobor ügye is.

A csütörtöki tanácsülésen a tanácsosok elé került a Román Nyelv Emlékművének ügye is. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták, hogy a régi városközpont parkjában állítsák fel azt. Bár az RMDSZ frakció megpróbált egy jobb helyet találni neki, a többség leszavazta a módosítási javaslatot.

Leitner István azzal a javaslattal állt elő ugyanis, hogy az jobb helyen lenne a CFR-iskolával szembeni parkban, így egyfajta egység alakulna ki a zöldövezetben - az emlékmű közelében lenne az ortodox katedrális, a Romulusz és Rémusz szobra és a Román Katona Emlékműve is. A PSD és a PNL tanácsosai leszavazták a kezdeményezést.

Az RMDSZ-frakció nevében Szőcs Péter szólalt fel, aki elmondta: "Tudomásul vesszük a többség akaratát és hogy harmonikus legyen a román-magyar együttélés, támogatjuk a kezdeményezést. De azt kérjük, hogy majd önök is támogassák a készülő Széchenyi-szobor felállítását. Ennek ügyét azért nem terjesztettük még elő, mert meg akarjuk szerezni az összes szakhatósági engedélyt. Megjegyzem, a Román Nyelv Emlékműve egyelőre egyetlen ilyennel sem rendelkezik."

Szőcs azt is kérte, hogy a szobornál ne csak román, hanem magyar és német nyelvű felirat is legyen, esetleg egy-egy idézet az anyanyelv kapcsán a nemzetek jeles személyiségeitől.

Az emlékmű egy kő-alapon áll majd, a bronzból készült kompozíció egy román népi öltözetben levő anyát ábrázol majd, egyik kezében könyvvel, a karján egy gyermekkel, amelyik a nyitott könyvben olvasható írást nézi. Az anya szobrát 2 méter magasra tervezték, a kompozícióban a háttérben található fa három méter magas lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: