2018-08-30 15:08:06• hírek • Bede Emőke

Megszavazták: 4,5 millió euróból újul meg a régi főtér

Csütörtökön tartotta soros ülését a Helyi Tanács, a napirendi pontok között pedig több olyan is volt, mely nagy hatással lesz Szatmárnémeti jövőjére.

Ezek között szerepelt a Kubik-tó és környékének modern parkká alakítása, a 17-es lakónegyedben található UFO-park korszerűsítése, de kétségtelen, hogy a legnagyobb hatással városunk életére a régi főtér átépítése lesz. A tanácstagok ezen projektnek a beavatkozást jóváhagyó dokumentációjáról (DALI) kellett döntsenek.


Figyelembe véve a téma fontosságát és a város jövőjére való komoly hatását, a napirendi pont megszavazása előtt az ellenzéki pártok több éles kritikát is megfogalmaztak a tervekkel kapcsolatban, ám mint kiderült, ezek egy része a dokumentáció felületes áttekintéséből adódott. A többi felmerülő kérdésre a választ a polgármester és a városmenedzser adták meg, s úgy tűnik, a kapott feleletekkel megelégedtek a tanács tagjai, hiszen egyetlen tartózkodó szavazat ellenében megszavazták a DALI-t.



A régi főteret érintő legfontosabb változás kétségkívül a körforgalom felszámolása lesz, ugyanis szeretnék kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok rendelkezésére bocsátani ezt a területet, ezzel is csökkentve a terület zsúfoltságát és légszennyezettségét. Az autósforgalom épp csak érinti majd a régi körforgalmat: a Várdomb (Decebal) utcáról érkezők továbbhaladhatnak az Eötvös (Cuza Voda) felé. A tömegközlekedési vállalat autóbuszai és a mentők, tűzoltók természetesen továbbra is behajthatnak majd.


A parkban is jelentős változtatásokra lehet majd számítani, többek között a Fehér Házat és a Horea utcát egyetlen, egyenes járdával kötnék össze. Emellett külön zónát alakítanának ki a gyerekek, az idősek és a kereskedelmi egységek számára, de a zöldterületek nagyságát is jelentősen megnövelnék újabb fákat telepítve, valamint mindent egy szintbe hoznának, azaz sem a bicikliket, sem a babakocsikat nem kell majd lépcsőkön emelgetni.


“Egy kulcsfontosságú beruházásról van szó, mely nem csak a szatmári lakosság számára fontos, hanem mindazoknak, akik a város központjába látogatnak. A tervezőkkel közösen közel egy éve dolgozunk a terveken, ezelőtt 2-3 hónappal pedig be is mutattuk azokat a nagyközönségnek. A polgármesteri hivatal közösségi oldalán több mint 2000 visszajelzést kaptunk, melyeknek 93 százaléka pozitív volt. Ennek nyomán én úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, [...] és bízom benne, ha megvalósul az átalakítás, mi is egy olyan várossá léphetünk elő, mely büszke lehet a központjára” -mondta el az ülésen Kereskényi Gábor polgármester.


Természetesen a régi főtér átalakításával kéz a kézben jár a parkolási gondokra való megoldáskeresés is. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, belátható időn belül szeretnék megvalósítani két kétemeletes parkolóház építését is, egyiket Szamos nagyáruház mögött, a Várdomb utcában, a másikat pedig a Kogalniceanu utcában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: