2020-06-12 13:57:57• hírek • MTI

Megszavazta a szenátus az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

A kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) tartózkodása mellett szavazattöbbséggel elfogadta a román szenátus pénteken az önkormányzati tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvénytervezetet.

A jogszabály november elsejéig hosszabbítaná meg a romániai polgármesterek, megyei tanácselnökök és önkormányzati képviselők mandátumát, amely június 21-én jár le.


A törvény lerövidítené a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkentené a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé tennék az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz a választáson történő induláshoz szükséges dokumentumokat.


 A tervezetet a szenátusban többségben lévő, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL politikusai közösen terjesztették be, miután az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azokat a korábbi jogszabályokat, amelyekkel a bukaresti kormány, illetve a parlament korábban az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról rendelkezett.


Daniel Fenechiu, a PNL frakcióvezetője szerint a kormánypárt egyetért ugyan a törvény céljával, de azzal az előírással nem, hogy idén nem a kormány, hanem a parlament dönt az önkormányzati választások időpontjáról, ezért a párt szenátorai tartózkodtak a pénteki szenátusi voksoláson.


Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője a kormányt tette felelőssé azért, hogy Romániában joghézag keletkezett, és veszélybe került az önkormányzatok működése az alkotmánybíróság múlt heti döntése nyomán. "Az alkotmánybíróság azt mondta ki, ami szerintünk nyilvánvaló volt: a közvetlenül megválasztott helyi vezetők mandátumának meghosszabbításáról csak a parlament dönthet. A járványhelyzet miatt széles körű konszenzusra van szükség a helyhatósági választások dátumát illetően, így a parlament hivatott ebben a kérdésben dönteni. Rendezve lenne már a kérdés, ha a kormány nem adta volna ki a 44-es rendeletet" - hangsúlyozta Cseke Attila.


A tervezetről jövő héten szavaz a bukaresti képviselőház. Sajtóértesülések szerint elvi egyezség jött létre a PNL és a baloldali parlamenti többség között, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztott önkormányzati voksolást szeptember 27-én rendezik meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: