2020-05-13 08:56:09• hírek • MTI

Megszavazta a szenátus a veszélyhelyzetről szóló törvénytervezetet

Jelentős módosításokkal megszavazta a szenátus kedden a kormány törvénytervezetét a veszélyhelyzet bevezetéséről, amely a csütörtökön lejáró rendkívüli állapotot váltja fel a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A szenátus baloldali többsége úgy módosította a törvénytervezetet, hogy az országos veszélyhelyzet kihirdetése esetén a kormánynak öt napon belül meg kell szereznie a veszélyhelyzet bevezetéséhez a parlament jóváhagyását is. A 30 napra kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal meghosszabbíthatja.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára a veszélyhelyzet idején megyénként és térségenként különböző intézkedéseket lehet bevezetni a járványügyi helyzet függvényében.


A szenátusban többségben lévő ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára törölték a törvénytervezet szövegéből azt a lehetőséget, hogy a közintézmények versenyvizsga nélkül alkalmazhassanak a járvány elleni küzdelemhez szükséges munkaerőt hat hónapos munkaszerződéssel. Az egészségügyi tárcánál meghagyták ezt a lehetőséget, de a vizsga nélkül felvett alkalmazottak határozott idejű munkaszerződése nem tarthat tovább a veszélyhelyzetnél.


Robert Cazanciuc, a szenátus szociáldemokrata ideiglenes elnöke szerint a kormányt csak az érdekelte, hogy a válsághelyzetet kihasználva folytathassa az átláthatatlan, versenytárgyalások nélküli közbeszerzéseket, politikai tisztogatást végezzen, saját embereit pedig versenyvizsga nélkül ültethesse a hivatalokba.


A szenátusi baloldali többsége azért is a kormányt tette felelőssé azért, hogy késve terjesztette be a tervezetet, így a törvény nem léphet idejében hatályba. Romániában a rendkívüli állapot lejárta után és a veszélyhelyzetet szabályozó törvény jövő heti hatályba lépése előtt a hatóságoknak várhatóan nem lesz törvényes eszközük arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést.


A kormány 19 oldalas törvénytervezetéhez 64 oldalnyi módosító indítványt fűzött a szenátus jogi bizottsága, a módosított törvénytervezetet végül nagy többséggel 11 vokssal 8 ellenében és 15 tartózkodás mellett - fogadta el a kétkamarás bukaresti parlament felsőháza. A veszélyhelyzetről szóló törvény végleges formájáról szerdán dönt a képviselőház.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: