2012-06-30 08:56:59• hírek • MTI

Megszavazta a Bundesrat is a fiskális paktumot és az ESM-et

A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

A tartományokat képviselő Bundesrat 69 tagjából 65 szavazott igennel. Néhány órával korábban az alsóház, a Bundestag ugyancsak elfogadta a fiskális paktumot és az ESM-ről szóló szerződést. A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség volt szükséges, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a fiskális paktum ratifikálását 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta.

A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez - a ratifikációs folyamat lezárásához - Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb típusú beadványokról.

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írták alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak.

Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: