2017-07-04 15:05:37• hírek • Szatmár.ro

Megszabadultunk a szemétszállítási pótdíjtól - 2019-ig

A polgármester szerint el kell magyarázni a lakosságnak, hogy mi számít nedves vagy száraz hulladéknak - végső esetben pedig büntetés kiszabására is lehetőség van.

Ez év január elsején lépett életbe az az EU-s nyomásra készített kormányhatározat, melynek értelmében 80 lejes pótdíjat kell kifizetni minden tonna, szeméttelepen lerakott háztartási hulladékért. Ezzel kapcsolatban Szatmárnémeti helyi tanácsa február 23-án fogadott el egy határozatot, melynek értelmében a pótdíj összegének előteremtésére a lakossági szemétszállítási díjhoz személyenként 3 lejes pótdíj társult. Ezt azonban - sokak örömére - a továbbiakban nem kell fizetni, ugyanis a kormány újabb határozatot hozott: meghosszabbították a türelmi időt a 80 lej/tonnás illeték bevezetése kapcsán 2019 január elsejéig. Fontos azonban elmondani, hogy a 80 lejes összeg a szelektíven gyűjtött és átvett hulladékra nem vonatkozik, annak lerakása ingyenes. A pótdíjjal gyakorlatilag a szelektív gyűjtésre próbálják ösztönözni a lakosságot.

Kereskényi Gábor polgármester a Romániai Municípiumok Egyesületének legutóbbi ülésén az akkori környezetvédelmi miniszter és a miniszterelnök jelenlétében is kérte ezt. "A határozatnak nincs egy egységes gyakorlatba ültetési leírása, senki nem tudja, hogyan kell alkalmazni. A szemétszállítással foglalkozó cégek erős érdekvédelmi szervezete kilobbizta, hogy ne ők kelljen fizessenek. Két variáció maradt: vagy a lakosság, vagy az önkormányzat - ám ebben az esetben is közvetett módon a lakosság fizet. A rendeletben szerepel egy olyan lehetőség, hogy a szemetet befogadó telepnek kell fizetnie, esetünkben a szamosdobi lerakatnak, de az nem cég, nincs jövedelme, nincs miből fizetnie, ezért be kellene zárnia" - magyarázza az elöljáró. "Nem vállalhattuk fel, hogy megszűnjön a hulladékszállítás, ezért felelősségteljesen kellett döntést hoznunk. Ezt a lakosság nagy része megértette" - fűzi hozzá.

Ugyan meghosszabbították a díj bevezetésének a határidejét, ám a témát nem szabad parkolópályára állítani.

"Mi nem szabad abba a hibába essünk, mint az eddigi meghosszabbításoknál, azaz hogy félretesszük az ügyet és 2019-ben újra tele leszünk problémákkal. Ezért kezdtük el a múlt hét folyamán a környezetvédelmi őrséggel  azt az akciót, mellyel felhívnánk a lakosság figyelmét a szelektív gyűjtés fontosságára. Amióta a városmenedzserrel közösen felszólítottuk a hulladékszállító céget, hogy figyeljen erre, már több autó szállítja el a szemetet: külön a nedves, külön a száraz hulladékot és egy harmadikkal a szemétlerakó helyek környékére letett kacatokat, kezdve a matracoktól a régi bútorokig és zöld hulladékig" - mondja Kereskényi. 

A polgármester szerint ebben az ügyben minden félnek van felelőssége, az önkormányzatnak is.

"A szelektív gyűjtés kapcsán most a tudatosításon és a népszerűsítésen dolgozunk. Emellett fontolgatjuk, hogy a szemétlerakóknál kiírjuk,  mennyi büntetés szabható ki, ha valaki nem szelektíven gyűjti a szemetet, mert arra is van lehetőség. De nem büntetéssel akarunk indítani, hiszen a legutóbbi ellenőrzés során egyetlen lakóval sem találkoztunk, aki az előírásoknak megfelelően gyűjtötte volna a szemetet. Sajnos nem magától értetődő dolog a lakosságnak, hogy mi számít száraz vagy nedves hulladéknak, ezért először azt szeretnénk mindenkinek elmagyarázni a különböző csatornákon, hogy mi milyen szemétnek minősül" - mondja Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: