2012-07-05 13:31:33• hírek • MTI

Kukázó medvét telepítettek ki Tusnádfürdőről

A szomszédos Kovászna megyében emberek is megszenvedték a medvék garázdálkodását. Kedden először egy 14 éves kézdiszentléleki fiút, majd egy 50 éves zágonbárkányi férfit vittek kórházba medvetámadás miatt.

Ketrecbe csalogattak és egy Kárpátokon túli vadászterületre szállítottak csütörtök hajnalban egy kukázó medvét a székelyföldi Tusnádfürdőről.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a négyéves és mintegy 120 kilós állatot egy hónapon át figyelték. Kiderült, hogy a medve nem tért át egészen a kukázó életmódra, nem veszítette még el annak képességét, hogy a vadonban szerezzen magának élelmet.

Szerda este csapdát állítottak neki, egy ketrecbe csalogatták, amelynek ajtaja bezáródott mögötte. A ketrecet autóra emelték, és az éjszaka folyamán mintegy kétszáz kilométeres út végén a Bucsecs hegység déli lábainál bocsátották szabadon. Az 1500-2000 méteres magasságban fekvő vadászterületen a vadőrök vigyáznak majd arra, hogy ne térjen vissza a kukázó életmódra.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere örömmel nyugtázta az eseményt. Elmondta, hogy négy másik kukázó állat áttelepítésére adott engedélyt a környezetvédelmi hatóság. Az elkövetkező napokban egy anyamedve befogását tervezik, amely három bocsával látogatja a fürdőváros kukáit, és meglehetősen agresszíven viselkedik. Hozzátette, ha megtörténik az állatok elszállítása, "Tusnádfürdő lakói fellélegezhetnek végre". A medvék ugyanis gyakorta törték össze a kerítéseket, és raboltak tyúkokat, juhokat a település házaitól. Albert Tibor a szerencsének tulajdonította, hogy emberekre még nem támadtak a vadállatok Tusnádfürdőn.

A fürdőváros kempingjében a hónap végén tartják a Bálványosi Nyári Szabadegyetem rendezvényeit. A szervezők - megelégelvén, hogy az elmúlt években mindig téma volt a medvék látogatása - idén a tábor jelképévé választották a macit, mely a logóba is belekerült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: