2014-04-18 09:33:44• hírek • MTI

Megsemmisítik Ceausescu használhatatlan személyi javait

A román kormány engedélyezte Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor és családja használhatatlan személyi javainak megsemmisítését, miután ezeket csaknem negyed évszázadig sikertelenül próbálták értékesíteni.

A Mediafax román hírügynökség szerint a román kormányzati fennhatóságú állami protokollalaphoz azt követően kerültek a különböző bútordarabokból, szőnyegekből és ruhaneműkből álló javak, hogy 1989-ben egy román katonai bíróság elkobozta a volt kommunista diktátornak és feleségének, Elena Ceausescunak a vagyonát. Az akkor összegyűjtött értékek egy részét különböző árveréseken értékesítette a román állam, a legtöbb ilyen sikeres licitet 1999 és 2001 között tartották.

A Mediafax hírügynökség birtokába került kormányzati dokumentum szerint a megmaradt javakat előbb leltározni fogja egy kormányzati bizottság, a kiselejtezett és már használhatatlan tárgyakat pedig megsemmisítik.

Az egykori értékek azért kerültek használhatatlan állapotba, mert azok közül sok darab már az elkobzáskor használt volt, állapotuk tovább romlott 1990 után, amikor több raktárhelyiségben is tárolták.

A hírügynökség szerint a kormányzati intézmény áruba bocsátja azt a bukaresti villát is, amelyben a volt diktátor lakott. A csaknem 15 ezer négyzetméteres telekkel rendelkező, a Primaverii negyedben lévő épületet a Ceausescu házaspár utasításai és elvárásai alapján tervezték meg. Ez a villa arról lett hírhedt, hogy a fürdőszobáiban a csapok aranyból készültek. Közvetlenül az 1989-es romániai forradalom után videofelvételek készültek Ceausescuék villájának belsejéről, amelynek fényűzése megütközést keltett a lakosságban, ugyanis hatalmas szakadék tátongott a villában látható luxus és a kommunista Románia lakosságának életszínvonala között.

Ebben az épületben jelenleg évente 3-4 hivatalos küldöttség fordul meg, fenntartása túlságosan költséges, ezért tartják szükségesnek az értékesítését - írta a Mediafax.

Nicolae és Elena Ceuasescut 1989. december 25-én végezték ki egy katonai rögtönítélő bíróság ítélete alapján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: