2013-10-19 18:14:44• hírek • MTI

Mégsem kér útdíjat a székely menetelőktől a román úttársaság

A romániai Országutak és Autópályák Országos Társasága (CNADNR) elállt attól a szándékától, hogy úthasználati díj kifizetéséhez kösse a székelyek autonómiát követelő nagy menetelésének engedélyezését.

Az úttársaság  közölte, hogy a kérvényezett menetelés nem esik annak a miniszteri rendeletnek a hatálya alá, amelyre hivatkozva korábban úthasználati díj befizetését kérték.

A CNADNR ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalom korlátozását csak a közlekedésrendészet jóváhagyásával rendelheti el, kivételes esetben pedig ezt maga a rendőrség is megteheti. Azt is a menetelés szervezőinek a figyelmébe ajánlotta, hogy a köztéri megmozdulásoknak békéseknek kell lenniük, azok nem zavarhatják a közutak rendeltetésszerű használatát. Az úttársaság illetékesei szerint a szervezők kötelessége megkülönböztető jelekkel elkülöníteni az úttest elfoglalt részét.

"Ha ezek a feltételek teljesülnek, a CNCDAR jóváhagyhatja az úthálózat használatát" - írta a társaság vezérigazgatója.

A székelyek nagy menetelését szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tíz nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az úttársasággal folytatott levelezését. A CNADNR egy olyan miniszteri rendeletre hivatkozva kérte egy bizonyos díj befizetését, amely kulturális és sportrendezvények úthasználatára vonatkozik. Az SZNT számításai szerint mintegy 28 ezer eurót tett volna ki az összeg.

Az SZNT közölte, hogy a tiltakozó megmozdulás valamennyi törvényes feltételének eleget tett. Úgy vélte, egy részvénytársaság nem kötheti feltételekhez egy alkotmányos jog gyakorlását.

A Székely Nemzeti Tanács az október 27-i nagy meneteléssel az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének kíván nyomatékot adni. A terv szerint a székely zászlós menetoszlopok a déli harangszó után, a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el, és egymással szembetalálkozván közel 55 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: