2019-06-27 09:36:01• hírek • Hirado.hu

Mégsem ártalmas a túlzott tisztaság az egészségre

kép: flickr.com
kép: flickr.com

Az az elképzelés, hogy a túl nagy tisztaság ártalmas lehet az egészségre, és, hogy a gyerekeket ki kell tenni a baktériumoknak, pusztán veszélyes mítosz a közegészségügyi szervezet szerint.

A brit Royal Society for Public Health jótékonysági szervezet kutatása alapján az a meggyőződés, mely szerint a különböző allergiákat a túlzott tisztaság okozza minden baktérium elpusztításával, amelyre a szervezetnek szüksége van, hibásan épült be a köztudatba – olvasható a brit The Guardian portál hírei közt.

 

Sally Bloomfield, a tanulmány vezető írója és a London School of Hygiene and Tropical Medicine tiszteletbeli professzora arról számolt be tanulmányában, hogy a gyerekeknél a szabadban töltött idő, és a játék az állatokkal szükséges ahhoz, hogy az erős immunrendszer kialakuljon, de a megfelelő tisztaság az ételek elkészítésekor és az evés előtti kézmosás rendkívül fontos.

 

A tanulmány szerint négy emberből egy szenved évente fertőzéses bélbetegségben, és húszból egy ember kap norovírus-fertőzést, amely hányással és hasmenéssel jár, ezért a fertőzések megállítása kiemelt jelentőséggel bír.

 

Egy átlagos felnőtt négy-hat alkalommal fázik meg évente, míg a gyerekek hat-nyolc alkalommal. A kézmosás és a megfelelő higiénia pedig megállíthatja a kórokozók terjedését.

 

Mindezek ellenére a felmérésben a kétezer megkérdezett 23 százaléka gondolta úgy, hogy otthon nem olyan fontos a higiénia, mert a gyerekeket ki kell tenni a kórokozóknak, hogy az immunrendszerük megfelelően ellenálló legyen.

 

Ez a vélemény a férfiaknál döntő többségben volt a nőkkel szemben. A férfiaknál több mint kétszer annyian vélték úgy, mint a nőknél, hogy semmi következménye nincs, ha mosdóhasználat után vagy nyers hús feldolgozása után nem mosunk kezet.

 

Az RSPH szerint a padló felmosása vagy a WC-csésze kimosása kevésbé lényeges, mint hogy az ételeket tiszta környezetben készítsük el, és hogy a mosogatórongyok tiszták legyenek.

 

Az viszont elengedhetetlen, hogy megmossuk a kezünket a mosdóhasználat és az állatokkal való játék után, az étel előkészítése előtt és után, illetve köhögés, tüsszentés és orrfújás után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: