2010-11-27 12:10:11• hírek • MTI

Megrótták Teodor Baconschit

Figyelmeztetésben részesítette a román országos diszkrimináció-ellenes tanács Teodor Baconschi román külügyminisztert, aki a tanács szerint megsértette a romákat egyik kijelentésével.

A román diplomácia vezetőjét civil szervezetek jelentették fel. Ez utóbbiak azt követően fordultak a tanácshoz, hogy februárban Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár bukaresti látogatásán Baconschi azt mondta: "egyes romániai közösségekben, elsősorban a roma etnikumúak körében fiziológiai probléma a bűnözés".

A tanács pénteki közleményében leszögezte: a külügyminiszter számára ajánlást fogalmaztak meg, amelyben azt tanácsolják neki, hogy megnyilvánulásaiban "hatványozott figyelmet fordítson az esélyegyenlőség és a diszkrimináció tiltásának" kérdésére. A tanács cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a döntés nyomán a román diplomácia vezetőjének bírságot kellene fizetnie, vagy egyéb büntetésben részesítik.

A tanács felhívta a köztisztségeket betöltő és véleményformáló személyek figyelmét arra, hogy ne használjanak hátrányos megkülönböztetést jelző nyelvezetet, és lépjenek fel az olyan helyzetekben, amikor sérül az esélyegyenlőség elve.

Román külügyminisztert nem először jelentettek fel a diszkrimináció-ellenes tanácsnál. Adrian Cioroianu volt liberális tárcavezető 2007 őszén az Olaszország és Románia között diplomáciai konfliktust okozó bűnöző romániai romákról szólva kijelentette: az ilyen embereket nem szabadna televízióval felszerelt börtöncellákban tartani, hanem büntető zászlóaljakban a legnehezebb kényszermunkára kellene fogni őket. Cioroianu még azt is felvetette: esetleg vásároljanak az egyiptomi sivatagban egy darab földet, és zsuppolják oda azokat, akik hazájukra külföldön szégyent hoznak.

Román civil szervezetek "fasiszta jellegűnek és náciszerűnek" minősítették Cioroianu akkori kijelentését.


A civil szervezetek bírálják a minisztert
A civil szervezetek bírálják a minisztert


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: