2007-09-27 19:24:59• hírek • István Löchli

A zöld cégek listája

 Ki a legzöldebb az elektronikai cégek közül? - több cég javított helyzetén.
Augusztusban az Apple még mindig „zöldebbnek” számított az Acer-nél, a Motorola-nál és a Lenovo-nál, időközben azonban mindhárom cég tett valamit azért, hogy környezetbarát módon működjön.
 
Az elérhető maximális 10 pontból az Acer 2,3-ról, a Lenovo pedig 1,3-ról 5,3-ra tornázta föl magát, míg a Motorola a három hónappal ezelőtti 1,7 pontról 6 pontos magasságba emelkedett. A két PC-gyártó elsősorban a legveszélyesebb anyagok gyártásból való száműzése terén fejlődött sokat. Összességében a legtöbb a listán szereplő vállalat javított augusztusi eredményéhez képest, és a 14-ből csupán öten teljesítettek az 50%-ot jelentő 5 pont alatt.

Az Apple 2,7 pontos eredménye ugyanakkor tizedre megegyezik az augusztusi mutatóval, amit a Greenpeace azzal indokolt, hogy a többiekkel ellentétben az iPod-gyártó semmit sem változtatott eddigi szemléletén. A hivatalos beszámoló szerint az Apple továbbra is visszatartja az általa használt környezetvédelmi szabályozás alá eső anyagok részletes listáját, illetve nem közöl menetrendet sem a mérgező PVC alapanyagok, sem a bróm-alapú lángmentesítők kivonására vonatkozóan. A kilenc Greenpeace által felállított kritérium közül a cég egyedül az újrahasznosítás terén mutatott fel eredményeket.

Az új lista:
1. Nokia – 7,3 pont
2. Dell – 7 pont
3. Fujitsu-Siemens – 6 pont
4. Motorola – 6 pont
5. Sony Ericsson – 5,7 pont
6. Hewlett-Packard – 5,7 pont
7. Acer – 5,3 pont
8. Lenovo – 5,3 pont
9. Sony – 5 pont
10. Panasonic – 4,3 pont
11. LG – 4 pont
12. Samsung – 4 pont
13. Toshiba – 3,7 pont
14. Apple – 2,7 pont
A világ környezetbarát számítógépét a GrennPC-t a Fujitsu-Siemens készítette el. Gyártásával a lehető legkevesebb energiát használták fel, a PC szerkezete nem tartalmaz káros anyagokat, illetve kifejezetten energiatakarékos a többi asztali számítógéphez képest.

 
WWF
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: