2009-02-24 14:19:52• hírek • Szatmár.ro

Megreformálják a szakoktatást

A tanügyminiszter a szakoktatás megreformálását kezdeményezte, amiatt Szatmár megyében is több szakiskola fog megszűnni - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Kónya László, főtanfelügyelő-helyettes.


A.következő tanévtől megszűnnek a szakiskolai osztályok, így csak elméleti vagy szaklíceumi osztályokba iratkozhatnak majd be a nyolcadik osztály elvégzése után a diákok. A reform egyik leglényegesebb kiváltó oka, hogy az Európai Unió normatívái előírják, hogy a 16 éven aluli diákok nem vehetnek szerszámokat a kezükbe.

„A 2009/2010-es tanévtől megszűnik az öt éves szakiskolai oktatás. A szaklíceumi osztályokba beiratkozó diákok kilencedik és tizedik osztályban elméleti és szakismereti oktatásban részesülnek, műhelyfoglakozások nélkül. Egyelőre még nincs kidolgozva az új rendszer végrehajtásának metódusa, az viszont már biztos, hogy ősztől megszűnnek a szakiskolák"- magyarázta Kónya főtanfelügyelő-helyettes.

Szatmár megyében Bogdándon, Szilágypérban, Szamoskrassón, Camarzanan, Pusztadarócon, Mikolában, Lázáriban stb. működnek szakiskolák. Ezek a jövő tanévtől biztosan megszűnnek. A diákok elegendő támogatást kapnak majd ahhoz, hogy lehetőségük legyen a városi iskolákba beiratkozni, a tanárokat pedig más tanintézményekbe helyezik majd át. Kónya szerint az egyetemi, középiskolai oktatás reformja után, időszerű a szakiskolai oktatás modernizációja is.

Csak a már 16 életévüket betöltött fiatalok vehetnek a kezükbe szerszámokat

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: