2009-12-06 10:55:11• hírek • Szatmár.ro

Megóvják a választási eredményeket

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, amely a szavazatok majdnem teljes mértékű összesítése után azt mutatja, hogy a szociáldemokrata Mircea Geoana  ellenfele, Traian Basescu nyerte meg a romániai elnökválasztást.

A PSD-nek ezt a döntését Liviu Dragnea, a párt főtitkára jelentette be hétfőn. A szociáldemokraták szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek. Az Országos Választási Iroda (BEC) hivatalos eredménye azt mutatja, hogy a szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottsága alapján továbbra is Traian Basescu vezet, aki a voksok 50,3 százalékát szerezte meg, míg Geoana a 49,6 százalékát gyűjtötte össze.

11.00 Traian Basescu megőrizte államfői tisztségét, ugyanis a szavazatok 99,1 százalékos feldolgozottságánál 50,37 százalékon áll, ellenfele, Mircea Geoana 49,62 százalékot szerzett. Klaus Johannis véglegesen lemondott a kormányfői tervekről, ha kialakul egy úgy többség, akkor sem vállalja a szerepet.

8.30 - A Mediafax hírügynökség szerint a szavazatok 95,40 százalékos feldologozottságánál Traian Basescu vezet 50,43 százalékkal. Az Országos választási központ 11 órakor fog újabb eredményeket közölni. Az országos részvétel az elnökválasztás második fordulójában 57,94 százalékos volt.

24.00 A legfrissebb exit poll adatok szerint Geoana veszít előnyéből, akik eddig 51,6 százalékos előnyt mondtak neki, most már csak 51,2 százalékot állítanak. Bármi megtörténhet, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mindkét jelölt győztesnek kiáltotta ki magát.

23.45 - Markó Béla elmondta, bár az RMDSZ-t látszólag nem volt közvetlenül érintett a megmérettetésben, de a szövetséget ugyanúgy érdekelte a választás kimenetele, mint a többi politikai formációt és a román közvéleményt. A magas részvételi arányt szerinte azt mutatja, hogy a társadalom megértette, hogy a választások tétje a változás, amely nemcsak az államfő személyéről, hanem egy parlamenti többségről, a kormányzásról és a válsághelyzetet érintő megoldásokról szól.

Nyilatkozatában az RMDSZ elnöke gratulált Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnöknek, aki a 21 órás exit-poll adatok szerint megnyerte az államelnökválasztás második fordulóját. Emlékeztetett, az RMDSZ is Geoanát támogatta ebben a versenyben, mert ő és pártja is támogatta mind az RMDSZ által is szorgalmazott változást, mind Klaus Johannis miniszterelnöki kinevezését.

23.05 - Traian Basescu Szatmár megyében megnyerte a választásokat, megközelítőleg 52-48 százalék arányban. A megyeközpontban Basescu közel 2000 szavazattal kapott többet, mint ellenfele.

22.40 - Szatmárnémeti mellett úgy tűnik, Szatmár megyében is Traian Basescu nyerte meg a választásokat.

22.30 -  Urnazárásig az elnökválasztás második fordulójában a voksolásra jogosult lakosság 56,99 százaléka szavazott. A vidéki szavazókedv valamivel magasabb volt, 60,11 százalék a városi 54,72 százalékkal szemben.  Szatmár 41,83 százalékkal a harmadik helyen végzett a leggyengébb szavazókedvvel rendelkező megyék sorában.

22.20 - Klaus Johannis elmondása szerint őt nem lepte meg a PSD győzelme, hiszen az előre látható volt. Nagyszeben polgármestere nem is szeretné vesztegetni az időt és kijelentette: már hétfő reggel tárgyalóasztalhoz ül Mircea Geoanával.

22.00 - A NewsIn Hírügynökség adatai szerint négyből három exit poll felmérés Mircea Geoana győzelmét mutatja, a negyedik döntetlen eredményt jósol. Geoana a felmérések szerint a szavazatok 51,6, 51,2 vagy 50,08 százalékát szerezte.

21.00 - Bár az exit poll eredmények nem teljesen pontosak, az INSOMAR szerint Mircea Geoana megnyerte az elnökválasztást, megszerezve a szavazatok 51,6 százalékát. Mivel a különbség nagyon kevés, az is elképzelhető, hogy a szavazatok számlálása során végül Basescu nyer.

20.30 - Az Országos Választási Központ legújabb részadatai szerint 38,28 százalékával Szatmár megye továbbra is a leggyengébben szavazó megyék között található. Utána a székely megyék következnek, Kovászna 34,37, míg Hargita 33,21 százalékon áll.

19.40 - A 14-es számú szavazóház biztosai értesítették a rendőrséget, hogy egy férfi a szavazóházban lefényképezte a szavazólapot amivel voksolt. A férfi tagadta a tettét, a rendőrség eljárást indított az ügyben.



19.30 - A Szatmár Megyei Választási Központtól kapott információk szerint a hozzájuk beérkező bejelentések többsége arra vonatkozott, hogy a szavazóházak közelében felragasztott választási plakátok illetve bannerek nem voltak eltávolítva. Írásban három személy tett ilyesfajta bejelentést, telefonon többen is szóvátették ezt. A törvény szerint csak a szavazóház épületéről, illetve belső falairól kell eltávolítani a választási plakátokat, ezért a bejelentéseket elutasították.

17.42 - 43,66 százalékos a részvétel a vidéki településeken, a városi szavazók aránya 37,51 százalék.

17.30 - Újabb hivatalos részadatot adott ki az Országos Választási Központ: az országos részvételi arány 40,10 százalékos, Dimbovita megyében a lakosok 55,22 százaléka már leadta szavazatát. A leggyengébben 23,16 százalékos választási részvétellel Hargita megye az utolsó, de Kovászna megyében is csak a lakosok 23,74 százaléka voksolt.

15.00 - A szavazási kedv továbbra is vidéken a legnagyobb, a falvakban 13 óráig 24,94 százalékos részvételt regisztráltak, szemben a városi 23,32 százalékos részvételi aránnyal.

14.30 - Az Országos Választási Bizottság adatai szerint Szatmár Megye továbbra is a sereghajtók között van, már ami a részvételi arányt illeti. A legtöbb szavazó Dimbovita (32,29 százalék), Teleorman (31,66 százalék) és Mehedinti (31,45 százalék) járult az urnák elé. alacsony a részvétel Kovásazna (13,56 százalék), Hargita (13,93 százalék) és Szatmár (16,36 százalék) megyékben.

13.10 - Piskolton a 306-os számú választási központban szabályszegés történt. A PD-L által kiküldött választási biztos maga és a felesége nevében is szavazott. Ezt a többi választási biztos is észrevette, azonnal jelentették az elnöknek, aki eltávolította a férfit a szavazóházból. Valószínűleg rendőrségi ügy lesz a dologból.


Alacsony a választási kedv szatmár megyében
Alacsony a választási kedv szatmár megyében


12.40 - Különösebb választási kihágásról nem érkezett eddig jelentés a Szatmár Megyei Választási központba, az egyetlen hely, ahol némi probléma volt, az Ráksa, ahol szombaton a pecsétek átvételekor észrevették, hogy az egyik pecsétnek hiányzik a gumiból készült, Votat feliratú része. Ezt azonnal bejelentették, nehogy gond legyen belőle.

11.45 - A november 22-i választásokhoz képest nem változott számottevően Románia különböző megyéiben a választási kedv: a vezető megye Dimbovita, 12,13 százalékkal, őt követi kevéssel lemaradva Mehedinti, Ilfov, Teleorman és Olt. A leggyengébben szereplő megyék között sincs változás: a legkisebb részvételi arány 10 óráig Hargita megyében volt: csupán 3,47 százalék. 4,14 százalékkal Kovászna megye következik a sorban, majd Szatmár (4,80 százalék), Máramaros (5,12 százalék) és Szilágy (5.28 százalék) következik.

11.30 - Az elnökválasztás második fordulójában az országos részvételi arány 7,52 százalékos. Szokás szerint nagyobb a voksolók aránya a vidéki településeken - 10 óráig 8,27 százalék - míg városon a szavazók 6,98 százaléka élt szavazati jogával.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: