2011-11-15 12:33:09• hírek • MTI

Megosztja a szocialistákat Geoana kirúgása a pártból

Bukaresti elemzők szerint a fiatal és sok szempontból még tapasztalatlan Ponta azért ragaszkodik görcsösen ahhoz, hogy Geoana személyét illetően mindenáron az ő akarata érvényesüljön, mert így akarja bebizonyítani: valóban ő vezeti a legnagyobb ellenzéki pártot, amelynek döntéseit már nem befolyásolják a párt egykori "nagy öregjei", mint amilyen Nastase és Iliescu.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kizárná soraiból Mircea Geoana egykori pártelnököt, aki jelenleg a román szenátus elnöki posztját tölti be, ez a javaslat azonban alaposan megosztja a legnagyobb román ellenzéki pártot.

A PSD etikai és fegyelmi bizottsága azt követően döntött a kizárásáról, hogy egy héttel ezelőtt Geoana nem volt hajlandó lemondani a szenátus elnöki tisztségéről. Őt a PSD központi vezetősége azért kérte fel lemondásra, mert szerintük Geoana házelnökként nem az intézmény és pártja érdekeit szolgálta, hanem a saját egyéni politikai ambícióit próbálta kiteljesíteni, felhasználva erre funkcióját. Romániában a szenátus elnöki tisztsége a közjogi méltóságok sorrendjében a második legfontosabb funkció.

Geoana azonban megtagadta a lemondást, majd a szociáldemokraták egy része meghátrált a leváltási procedúra folytatása elől. Többek között Adrian Nastase és Ion Iliescu volt PSD-elnökök is úgy vélik, hogy nem célszerű most Geoana leváltása, mert szerintük a szociáldemokraták elveszítenék a házelnöki tisztséget a kormánykoalíció javára. Csakhogy Victor Ponta, a PSD jelenlegi elnöke - aki tavaly éppen Geoanát győzte le a pártelnöki tisztségért folytatott belső választáson - hallani sem akar a meghátrálásról. Leszögezte: lemond a párt éléről, ha nem hajtják végre a Geoana leváltásáról szóló döntést.

Néhány napig az volt a fő kérdés a román belpolitikában, hogy a lemondásra felszólított politikus - akit 2009-ben, a romániai államelnök-választás estéjén még győztesként ünnepeltek, majd másnap derült ki, hogy 70 ezer szavazattal bukta el Traian Basescuval szemben a küzdelmet - kilép-e a PSD-ből vagy sem. Állítólag kölcsönös fenyegetőzések is voltak, például Geoana kilátásba helyezte, hogy a szenátusi frakcióban lévő híveivel együtt átpártol a független honatyákat - köztük sok volt szociáldemokratát - tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetséghez (UNPR), amely a parlamentben támogatja a kormánykoalíciót.

A szociáldemokraták közötti belső háború nem került nyugvópontra, Geoanának a pártból való esetleges kizárásáról a párt országos ügyvezető testületének kell döntenie, de nem kizárt, hogy a legfőbb döntéshozó fórum, a kongresszus elé kerül majd az ügy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: