2013-11-08 00:10:14• hírek • Kocsis Zoltán

Megoszló vélemények a költségvetési bizottság látogatása kapcsán

Történelmi premierként csütörtökön Szatmár megyébe látogatott a parlament képviselőházának pénzügyi, költségvetési és bankfelügyeleti bizottsága. Az esemény jelentőségéről megoszlanak a vélemények: a kezdeményező Octavian Petric biztosnak veszi a kért finanszírozás odaítélését, míg Andreea Paul-Vass szkeptikus, Erdei D. István pedig a kettő között pozicionálta véleményét.

A romániai törvények lehetővé teszik, hogy a képviselőházi bizottságok évente egyszer kihelyezett ülést tartsanak. A pénzügyi, költségvetési és bankfelügyeleti bizottság szerdán Kolozsváron ülésezett, majd csütörtökön Szatmár megyébe látogatott. A kincses városban egyetemisták is részt vehettek a három napirendi pontot megtárgyaló ülésen, majd tanárokkal és vállalkozókkal folytattak beszélgetést a bizottság tagjai.

Szatmár megyében elsőként meglátogatták Tasnádon az évek óta összedőlt polgármesteri hivatalt, rácsodálkozhattak, milyen rossz minőségű az út Tasnád és Nagykároly között. Utóbbi településen találkoztak Kovács Jenő polgármesterrel és megcsodálták a Károlyi kastélyt, majd Szatmárnémetiben találkoztak a vállalkozói szféra képviselőivel.

A Dan Manolescu államtitkár és Gheorghe Dragomir bizottsági elnök vezette testülethez a szatmári munkaadók olyan kérésekkel fordultak, mint a kisvállalkozások fokozott támogatásának szükségessége, a szakképzett munkaerő hiánya, a technológiai lemaradás problémája, a bonyolult (természetesen francia típusú) adózási rendszer, a hosszú távú kormánystratégiák hiánya, az adóemelések nehézségei. Kérték, hogy a cégek bevételeiket fordíthassák újabb fejlesztésekre, hogy az állami bankok segítsék jobban a vállalkozói szférát, hogy szűnjön meg végre a társadalom és az intézmények átpolitizáltsága.

A találkozót követő sajtótájékoztatón az USL színeit képviselő Petric optimistának mutatkozott az általa bemutatott négy jelentős beruházás finanszírozása kapcsán. A képviselő ugyanis annak reményében hívta Szatmárra a bizottságot, hogy az a helyzetet látva belefoglalja a költségvetésbe a tasnádi polgármesteri hivatal rehabilitálását, a Szamos-híd megépítését, a Sárközújlak - Nagybánya útvonal modernizálását valamint a lunaforrási beruházás támogatását.

Andreea Paul-Vass PDL-és képviselő viszont élesen bírálta a Petricet és az USL-kormányt. „Munkahely és biztos megélhetés kell a szatmáriaknak, nem polgármesteri hivatal", jelentette ki. „Petric olyanokat kér, amelyek még tervek szintjén sem léteznek, ezért ez nem több, mint imázsépítés", tette hozzá.

A demokrata-liberális politikus élesen bírálta a kormányt, amiért jövőre kisebb mértékben növeli a nyugdíjakat és amiért idén 30 adónemet emelt, jövőre pedig további négyet tervez. „Primitív baloldali gazdaságpolitikának" nevezte a kormány tevékenységét, követelve a gazdaságra béklyóként ható fiskális szigor enyhítését. Paul-Vass egyben dicsérte Kovács Jenő nagykárolyi polgármestert, mondván, ő soha nem jön pénzt kérni, hanem előteremti magának pályázatok révén.

Erdei D. István, a bizottság RMDSZ-es tagja szintén kiemelte, hogy kollégái nagy részében pozitív benyomást keltett a Kovács Jenővel való találkozás. Hangot adott azon véleményének, mely szerint az infrastruktúra fejlesztése lehet az, amely támogatást kaphat a csütörtöki látogatás következtében. Hozzátette, a Sárközújlak - Nagybánya útvonal mellett a Nagykároly - Tasnád és a Nagykároly - Csanálos szakaszok felújítása mellett is igyekszik majd lobbizni a következőkben.

„A kolozsvári és szatmári látogatás legfontosabb hozadéka a bizottsági tagok közötti emberi kapcsolatok fejlesztése lehet. Emellett kollégáim meggyőződhettek arról, hogy kompetens polgármestereink vannak, főleg Kovács Jenő tett rájuk komoly benyomást", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Erdei D. István képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: