2011-06-08 11:51:11• hírek • Póti Orsolya

Megőrzött kultúra, megőrzött hagyomány

„Modern módszerek a szájhagyomány útján terjedő értékeink megőrzésére" címmel rendeztek szimpóziumot a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központban június 8-án. A szimpóziumot a Szatmári Dokumentumfilm Gála követte.

A Szatmári Kultúrkaraván programsorozat keretében szerdán is érdekes rendezvényekkel várták az érdeklődőket az Alkotóházba. A résztvevők egy szimpózium keretében próbáltak megoldást találni arra, hogy milyen modern eszközökkel őrizzük meg a szájhagyomány útján terjedő értékeinket, a régi szokásokat, a letűnő korok hagyományait.

A rendezvényt Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke nyitotta meg, aki elmondta: rendkívül fontos arra törekednünk, hogy megőrizzük és ápoljuk a megyénkben lassan kihaló hagyományokat, hiszen az új generációnak csakis mi adhatjuk át ezeket. Ezek megőrzésére pedig számtalan média- DVD, könyv, film - áll rendelkezésünkre.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója Marius Chis és László Róbert segítségével több mint tíz olyan dokumentumfilmet készített, amely bemutatja Szatmár megye egyes településeinek, a város egy-egy nevezetesebb helyszínének már nem létező arcát, illetve megörökíti a jelenlegit is.

A szimpózium keretében a közönség tíz dokumentumfilmbe nyert néhány perc betekintést: képek elevenedtek meg az 1970-es évekbeli Szatmárudvariról, Apáról, és az égetőkemencéiről híres Aranyosmeggyesról, a híres Zetea pálinka története is életre kelt a vetítővásznon, és az egykori Kossuth-kertbe is visszasétálhattunk.

12 órától az érdeklődők mindegyik filmet megtekinthették a Dokumentumfilm Gála keretében. A bemutatott filmek készítői jelenleg öt dokumentumfilmen dolgoznak, és terveik szerint ebben az évben sikerül még tíz anyagot összeállítaniuk.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: