2011-07-09 17:01:52• hírek • Kocsis Zoltán

„Megőrizni és megújítani”

Immár huszadik alkalommal adatik meg mindazok számára a lehetőség, akiknek életük során valamit is jelentett a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc iskola, vagy egyszerűen csak a „magyar lici", hogy felidézze az emlékeket, szorosabbra fűzzön elszakadó kapcsolatokat, hogy egykori barátokkal, társakkal, tanárokkal vagy diákokkal találkozzék: ezen a hétvégén került ugyanis megrendezésre a Véndiáktalálkozó.

Az esemény keretein belül került sor arra a találkozóra, amelynek célja a szatmárnémeti magyarság megmaradásának egyik alapköveként funkcionáló oktatási intézmény 40. „születésnapjáról" való megemlékezés. A beszélgetés szervezői találóan a „Volt egyszer egy Magyar Lici" címet választották, sugallván, hogy bár fontos az iskola neve, fontosak a fizikális gyökerek (épület, udvar, tornaterem), ám mégis messze a legfontosabbak azok értékek, az a szellemiség, az az életfelfogás, amelyet egy tanintézmény sugallni tud, amellyel elengedi mindazokat, akiknek valaha is közük volt hozzá.

A beszélgetés elején Bura László, az iskola egykori vezetője vázolta fel az intézmény történelmét, amely gyakorlatilag összefügg a szatmárnémeti magyarság oktatásának történelmével. És hát ez a történelem nem lehetett más, nem lehetett könnyebb és nem lehetett nyugalmasabb, mint azoké, akiket szolgált: az erdélyi magyarságé. Az iskola nevét, helyét, sőt még etnikai összetételét is változtatták korok és idők, hisz volt volt része osztrák uralomban, kommunista uralomban, és...



Bura László tanár úr


Mindenképpen érdekes megemlíteni, hogy csak a hatvanas években vált koedukálttá az oktatás és ekkor (pontosabban még 1957-ben) vette fel először a Kölcsey Ferenc nevet az iskola. Bura László elmondta, hogy az intézmény akkori vezetői eredetileg Móricz Zsigmondról szerették volna elnevezné, ám az akkori hatalom ezt nem engedte, mivel a kitűnő író édesanyja református pap lánya volt! Ám a Kölcsey Ferenc nevet is csak három évig viselhette az iskola és majd csak 1990-ben vehette fel ismét.

Közben hívták Magyar Líceumnak, Humán-Reál Líceumnak, Ipari Líceumnak, ám mindezen körülmények közepette a magas színvonalat és az értékek képviseletét jelentette. A világhírű építész, Makovecz Imre szavaival zárta saját beszédét Bura László, mondván, hogy a „magyar lici" jövőjét a „megőrizni és a megújítani" szellemisége kell vezérelje: megőrizni a magyarságot és az értékeket és megújítani mindazt, aminek új lendületre van szüksége.

Ezt követően Tóth László nyugalmazott tanár vette át szót, aki, mintegy irányjelzőként, a nyelvek oktatását és (talán némi szubjektivizmussal) a reál tantárgyak fontosságát hangsúlyozta. Erdei D. István, Szatmár megyei parlamenti képviselő a felekezeti iskolák dilemmáját tette szóvá (az új tanügyi törvény szerint a felekezeti iskoláknak el kell majd tartaniuk magukat) majd mindannyiunk reményét fejezte ki, amikor viccesen némi javítást ajánlott a találkozás címében, mondván, „Nemcsak volt, de van és lesz is magyar lici"!



"Volt, van és lesz egy magyar lici"


Szintén a jövőbe vetett hitét fejezte ki dr. Láng László, akinek gondolatmenetét gyakorlatilag folytatva Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója kijelentette: „Régi és új diákoknak, régi és új tanároknak csakis egy közös céljuk van: a szatmári magyar közösség fenntartása". Elmondta, az előző egy-két év nem csak pályafutása, de az intézmény számára is a legnehezebbek közé tartoztak és tudatában van annak, hogy az egykori Unió-iskolába való továbbköltözés újabb nehéz periódust jelent majd. Megköszönte a szülők, diákok, civil szervezetek eddigi segítségét és hangot adott annak is, hogy erre ezt követően is rákényszerülnek. Viszonzásul azonban az iskola tanári gárdája olyan teljesítményt tett le az asztalra az idén is, amit nem érhet kritika: a kölcseysek 94%-a sikerrel vette az érettségit, miközben az országos átlag 44,47%, a megyei átlag pedig 42,99% volt!

Végezetül Pataki Enikő egy felkéréssel fordult a hallgatósághoz: elmondta, hogy szeretnének összeállítani egy munkát az Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelméről, éppen ezért mindenkit felkért, aki bármilyen személyes anyaggal, emlékkel hozzá tud járulni ehhez, az keresse meg vele intézményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: