2014-04-07 18:43:15• hírek • Megoldódni látszik a pálfalvai földügy?!

Megoldódni látszik a pálfalvai földügy?!

Egy évtizede tart a huzavona a Szatmárpálfalvai Polgármesteri Hivatal és Marius Demian között: utóbbi közel másfél száz hektár terültet igényelt vissza, az önkormányzat viszont ennek csak egy részét szolgáltatta vissza - a törvényszéki döntés ellenére is. Az ügy talán megoldódni látszik, miután az érintettek hétfőn többoldali megbeszélést tartottak a kormánybiztosi hivatalban.

A megbeszélésen részt vett Eugeniu Avram prefektus, Atlfatter Tamás alprefektus, Cosmin Dorle, a hivatal főjogásza, Nagy József szatmárpálfalvai polgármester, Marius Demian valamint a kataszteri hivatal képviselői és a egy csoport szatmárpálfalvai lakos.

A megbeszélésen Avram bírálatot fogalmazott meg a polgármesteri hivatal irányában a lakosság felé irányuló kommunikáció hiánya miatt, majd a tárgyalásokról elmondta: igyekeznek olyan jogi megoldást találni, amely valamennyi érintett számára megfelel. A Megyei Földosztó Bizottság felvilágosította ugyanis Demiant, létezik rá törvényi alap, hogy adott esetben más önkormányzat területén kapja meg a követelt területet. Mindezt azonban csak azt követően, amikor az önkormányzatok elkészítik a rendelkezésre álló területek leltárát. A prefektúra tájékoztatása szerint Demian nyitottnak bizonyult az eshetőség felé.

Demian Marius 2005-ben állt elő igénylésével, mely szerint 165 hektárnyi területet szeretne visszaigényelni Szatmárpálfalva községben. A törvényszéki rendelet 89 hektárnyi területet hagyott jóvá, ebből eddig közel 75 hektárt kapott vissza. Tavaly ősszel 2,785 hektárnyi legelőt kért éppen számon az önkormányzattól, ami az állattenyésztők köreiben is kiverte a biztosítékot. Az ügy az elmúlt hét elején kapott ismét nagyobb sajtóvisszhangot, amikor Zenuviu Bontea egykori alpolgármester azzal vádolta meg Nagyot és Avramot, hogy hallgatólagosan beleegyeztek 6 millió euró kártérítés kifizetésébe.

Akkor megkeresésünkre Nagy József polgármester nevetségesnek nevezte a vádakat, mondván: a kártérítés összegének megítélésében az önkormányzatnak semmiféle beleszólása sincs. Nagy elmondta továbbá, hogy Demian többek között olyan területeket igényel vissza, amelyeken jelenleg a polgármesteri hivatal vagy éppen az iskola áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: