2009-06-10 15:17:14• hírek • Ferenczi Noémi

Megoldódik a szemét-ügy

„Nem igaz, hogy a szelektív gyűjtés olcsóbb mint a mostani rendszer"- jelentette ki Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján, melyen tisztázta milyen lehetőségei vannak és hogyan lesz megoldva a szelektív gyűjtés a megyeszékhelyen.

„Az EKE hamis érvekkel ellentétet szított az önkormányzat és a lakosság között. Úgy gondolom, az EKE sokkal pragmatikusabban kellene gondolkozzon, hiszen elsősorban anyagi vonzata van annak, hogy megoldódjon a szelektív gyűjtés. Jókora többletköltséggel jár, mivel külön szeméttárolókat kell vásárolni, a szállítási költség is megsokszorzódik. Az újrahasznosítással is akadnak problémák. Jelenleg nagyon kis mértékben vásárolják fel a szelektíven gyűjtött hulladékot, hiszen még nincsenek olyan fejlett technológiák, hogy egy termelőnek anyagilag kifizetődő legyen az újrahasznosítás, így a költségeknek nagyon kis hányada térül meg"- magyarázta a polgármester, megcáfolva az Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület azon sajtóközleményét, mely szerint a hulladék szelektív gyűjtése olcsóbb lenne mint a mostani rendszer.

Az önkormányzat eleget tesz a kötelezettségeinek, a szelektív gyűjtés is meg lesz oldva mégpedig úgy, hogy - ahogyan azt a most készülő köztisztasági szabályzat is előírja majd, - külön fogjuk gyűjteni a szerves (nedves) és a szervetlen (száraz) hulladékot, a majdani szeméttárólóban pedig szétválogatják azt. Amennyiben nem tudjuk azt értékesíteni, tárolni fogjuk a szeméttelepen. Azonban addig ki kell épülnie az infrastruktúrának, ami azt jelenti, hogy városszerte közel 200 tároló fog megépülni. Ezek zárt létesítmények lesznek, melyekbe csak azok hordják majd a szemetet, akik fizetnek a szemétszállításért. Ebben az évben körülbelül a fele fog elkészülni, a többi pedig jövőre. Az új rendszer miatt nem kell szemétdíjnövekedéssel számolnia a lakosságnak, azonban csökkenni sem fog - szögezte le Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: