2009-10-08 13:56:42• hírek • Gozner Gertrud

Nincs pénz a harangozók fizetésére

A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén felszólaltak a megyei ortodox esperesi kerületeinek vezetői, miszerint tavasz óta nem kaptak pénzt a harangozók fizetésére.

A szatmári, nagykárolyi és avasfelsőfalui görög-keleti espereségi kerületek képviselői a Megyei Tanács segítségét kérték, hogy kiadhassák a templomok világi személyzetének, a harangozóknak a fizetését, amely április óta várat magára. Ezt megerősítette Nagy Sándor az RMDSZ megyei tanácsosa is, aki egyben református esperes. A tanácsos szerint a harangozók valóban nem kaptak a tavasz óta fizetést, mivel nem volt rá keret, ezért a református egyház az elbocsátásuk mellett döntött, mivel a továbbiakban sem tudta volna biztosítani a jövedelmüket.

Csehi Árpád a Megyei Tanács elnöke ígéretet tett, hogy az októberi ülésen megoldást találnak a harangozók kifizetésének ügyére. Ekkor dől el, hogy sikerült-e pénzt különíteni el erre a célra, vagy kénytelenek lesznek a megye minden harangozóját munkanélküli segélyre küldeni. Ez összesen 319 személyt érint a megyében, akik a különféle felekezeteknél látják el a munkájukat - nyilatkozta lapunknak Csehi Árpád.

Ezen személyek bérének kifizetésére egy egész évre 3,5 millióra van szüksége a megyének, de a 2009-es évre erre a célra csak 900 ezer lejt tudtak elkülöníteni - magyarázta a tanács elnöke. Mivel nem történt meg a a helyi kassza költségvetés-kiegészítése, a tanácsnak nincs pénze kiadni a harangozók bérét. Csehi reményét fejezte ki, hogy hamarosan véget ér ez a gazdaságilag kedvezőtlen időszak, és az állam felszabadítja költségvetési tartalékait.

Ha erre nem kerül sor, maga a Megyei Tanács is adós marad a közüzemi számlákkal és a bérek kifizetésével. Nagy Sándor megyei tanácsos elmondta, hogy a református egyházak hetven harangozót küldtek kényszerszabadságra, és arra kérték az illetékes hatóságokat, hogy a munkanélküli segélyt a megyei tanácson keresztül folyósítsák, hogy ezek a személyek továbbra is alkalmazásban maradhassanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: