2018-01-17 08:55:34• hírek • Oszkó Viktória

Megoldást keres az EKE a védett madarak pusztulását okozó kábelek problémájára

Integrált pályázatba kezd az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület). Néhány főbb csapásirányon és számtalan kisebb vonalon szeretnének elindulni a 2018-as évben, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket.

Legutóbbi cikkünkben már kitértünk az EKE egyik fő csapásirányára, a védett területek vízellátásának problémájának megoldására. Mivel integrált pályázatról és cselekvési tervről van szó, a főbb lépések mellett olyan témákkal is foglalkoznak, amelyek szintén fontosak a védett területek környezetvédelmi szempontjából.
 

Ilyen például a középfeszültségű légkábelek kérdése. Évről évre egyre több védett madár pusztul el a kábelek rossz szigetelése miatt. A cél az lenne, hogy sikerüljön elkötelezni az önkormányzatokat a védett madarakat érő áramütés és vezetéknek ütközés által okozott természetvédelmi kár lehető legkisebb mértékre való csökkentése mellett. Hogy ez minél előbb megtörténhessen, az EKE hamarosan tárgyalásokba kezd.
 

Azért is fontos minél előbb lépéseket tenni, mert minden olyan oszlop, amelyen egy madár a szárnyaival, lábaival, fejével, vagy esős, nyirkos időben a tollaival egyidejűleg érinthet két vezetőt vagy egy vezetőt és egy földelt oszlopelemet, veszélyt jelent madarainkra. A madarak és vezetékek konfliktusai pedig nem csak a természetvédőket aggasztják, mivel az áramszolgáltató vállalatoknak is sok gondot és anyagi kárt okoznak a madarak által okozott zárlatok. Megoldást a kábelek újraszigetelése jelenthetne vagy azok elföldelése. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: