2012-03-27 18:35:43• hírek • Kocsis Zoltán

Megoldás az elhullott tetemekre

Amennyiben a városi tanács is rábólint, akkor a közterület-fenntartásért felelős Florisal szállítja majd el Szatmárnémeti területén az elhullott állatokat - számolt be az elképzelésről Ilyés Gyula polgármester.

Egy 2005-ös törvény szerint Románia Észak-Nyugati régiójában csakis a Protan S.A. foglalkozhat az állati tetemek elszállításával. A dési székhelyű cég azonban elfogadhatatlan feltételek közepette hajlandó eleget tenni kötelezettségeinek: 50%-os előleget kér például minden egyes kiszállásnál. A város vezetősége ezért egy megoldandó feladat előtt találta magát és a megoldás pedig közterület-fenntartó vállalat lehet.

Amennyiben a városi tanács csütörtökön elfogadja a javaslatot, akkor az I.-es kategóriába (szarvasmarha, kecske, juh, kutya, macska) tartozó tetemeket 2,82 lej/kg, a II-es kategóriába tartozókat (lovak, sertések, madarak) pedig 1,42lej/kg díjszabás mellett szállítja majd el a Florisal.

A céggel kapcsolatos másik hír, hogy szeretné viszontlátni a duális szemétgyűjtés lehetőségét megteremtő befektetéseinek ellenértékét viszontlátni. Mivel a város saját pénzéből képtelen kifizetni a mintegy két millió lejes összeget, ezt két módon lehet amortizálni: a szemétdíjak emelésével vagy az együttműködési szerződés meghosszabbításával.

A polgármesteri hivatal szeretné elkerülni a lakosok vállára rakott terhek növelését, ezért a szerződés meghosszabbításában látja a megoldást. A jelenlegi megállapodás 2013 december 31.-án jár, ezt a további hat évvel toldanák meg Szatmárnémeti vezetői.

A duális szemétgyűjtés és az esztétikusabb gyűjtési pontok érdekében a Florisal 233 beton alapú „ketrecet" épített, amikbe összesen 923 konténert helyezett el - a teljes beruházást saját költségén. A befektetés a jelenlegi szerződés lejártáig nem amortizálódik, a törvény pedig akár 12 éves szerződés-hosszabbítást is lehetővé tesz.

A kontraktus meghosszabbítása esetén a Florisal 2019 december 31-ig felelne a város tisztaságáért. A megállapodás lejártával a szemétgyűjtő pontok és a konténerek ingyen a város tulajdonába kerülnének át.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: