2005-12-16 21:08:44• hírek • Szatmar.ro

Megnyitották a Securitate-archívumot

Megnyitották a nyilvánosság előtt  a Securitaténak az iratait tartalmazó archívumokat.

Az említett dossziékat nemrég Traian Basescu államfô utasítására a Securitate irattárát vizsgáló országos tanács (CNSAS) kezelésébe adták, átszállítva azokat a jelenlegi belföldi hírszerzô szolgálat (SRI) irattáraiból. Mintegy másfél millió dossziéról van szó, de meghatározatlan mennyiségû dokumentum még nem kutatható. Az avatási ceremónián maga az államfô is részt vett.

Basescu még tavalyi választási kampánya idején tett ígéretet arra, hogy feltárja az egykori politikai rendôrség múltját, beleértve az együttmûködôk volt hálózatát. Ennek szellemében az ô utasítására került át hatalmas mennyiségû dosszié a SRI irattárából a CNSAS-hoz. Sokan reménykedtek abban, hogy ezzel végre lezárul a SRI és a CNSAS (a tulajdonképpeni átvilágító bizottság) között évek óta tartó "huzakodás" idôszaka.

A dokumentumok egy része a bukaresti, más részük a vidéki archívumokból kerül át a fôváros közelében lévô Popesti archívumába. Ez utóbbi a CNSAS felügyelete alatt áll. A volt Securitate iratainak egy részét egyébként állítólag a külföldi hírszerzés, a védelmi, a belügy-, illetve az igazságügyi minisztérium is ôrzi. A SRI nemrég jelentette be, hogy több mint százezer dosszié továbbra is titkosított marad. A hírszerzô hivatal azzal érvel, hogy ezek az iratok az állambiztonságot érintik.

(CENA)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: