2015-05-22 12:43:03• hírek • Szatmár.ro

Megnyitotta szatmárnémeti gyűjtőközpontját a RoRec

A Depozitelor utca 23 szám alatt található a központ, de el is mennek a kidobásra ítélt  eszközökért.

Péntek délelőtt nyitotta meg a szatmárnémeti Depozitelor utcában a legújabb gyűjtőközpontját a RoRec Egyesület. A civil szervezetet egyébként a romániai piacon részt vevő tíz legnagyobb elektronikus háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozta létre azzal a céllal, hogy begyűjtse és hasznosítsa az elektronikus hulladékot, ezzel jelentősen hozzájárulva környezetünk megőrzéséhez.

A Szatmárnémeti központ célja is ez: begyűjteni a lakosságtól az elhasznált, elromlott, régi és szemétdombra való eszközöket. Pontosabban ezek távolról sem a szemétdombra valók, hiszen akár pénzbüntetést is kaphat az, aki nem a megfelelő helyen szabadul meg az elektronikai eszközöktől.

A pénteki megnyitón már kis ízelítőt is kaptunk abból, hogy hogyan működik majd a központ: az épületben külön helyen tárolják a televíziókat és monitorokat, másfelé a számítógépeket és alkatrészeiket, megint máshol a mosógépet, hűtőt. Sőt, náluk le lehet adni az elhasznált neon-csöveket, ceruza- és nagyobb méretű elemeket és kiszolgált mobiltelefonokat is. Ezeket ingyenenesen átveszik, sőt, ingyen el is mennek a RoRec munkatársai a nagyobb méretű tárgyakért. A 0800-444-800-as telefonszámon bárki jelezheti, ha feleslegessé vált elektronikai cikket kerülget már jó ideje otthonában - Szatmárnémetiben rövid időn belül, a megye különböző pontjaiban pedig bizonyos időközönként jelenik majd meg a RoRec autója.

A megnyitón Florin Popa, az egyesület régiós vezetője beszélt az újrahasznosítás fontosságáról - ugyanis az összegyűjtött elektronikai cikekket újrahasznosítják majd. Dorel Coica polgármester felszólította a lakosságot: használják ki ezt a lehetőséget, mert ez is része az útnak, amivel szebb, tisztább és európaibb várossá fejlődhet Szatmárnémeti.

A program népszerűsítése érdekében pénteken 19 órai kezdettel Szatmárnémeti új főterén ingyenes koncertre várják a szatmáriakat, amelyen a Domino és a Cargos együttesek lépnek majd fel.

A központ megnyitása alkalmából szombaton a megyeközpont több pontján is várják majd az elhasznált elektronikai cikkeket:
- a 16-os lakónegyedben a Gheorghe Emil Palade Iskola mellett
- a 14-es lakónegyedben a Mircea Eliade Általános Iskola közelében
- a 15-os lakónegyedben Balcescu-Petőfi Általános Iskola közelében
- a 17-es lakónegyedben a Lucian Blaga Általános Iskola közelében
- a 10-es Számú Általános Iskola közelében
- Kárpátok II. lakónyedben az Octavin Goga Általános Iskola közelében
- a Magyar utcában a Vasile Lucaciu Általános Iskola közelében

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: