2014-06-27 18:36:14• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyitotta kapuját a természet és a szeretet otthona

Másfél éves megfeszített és áldozatos munka után pénteken Nagytarnán átadták az Európai Unió hathatós támogatásával épült ökotábort. A beruházás célja, hogy az ott táborozó gyerekek közelebb kerülhessenek a természethez, megismerhessék annak értékeit, fontosságát.

Noha az előkészítés súlyos hónapokat, munkát, energiát és reményt vett igénybe, a kivitelezés 2012 október elsején kezdődött. A projekt megálmodóinak elképzelése az volt, hogy rehabilitálják a nagytarnai református parókia 19. században épült épületét, egyszersmind kialakítani egy olyan táborhelyet, ahol a gyerekek nem csak a természethez, de Istenhez is közelebb kerülhetnek.

Anyagi finanszírozást az Európai Uniótól reméltek, ennek megszerzése érdekében pedig szövetségre lépett egymással a Csengersimai Református Egyházközség, a Tamásváraljai Református Parókia, az Interaction 2050 Egyesület valamint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. A beruházás teljes költsége - áfa nélkül - 615.281 euró volt.

A munkálatok pénteken értek a finishez, amikor prominens személyiségek egész sora jelenlétében a tábor hivatalosan megnyitotta kapuit. Az ünnepélyes eseményen tiszteletét tette Csűry István, Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Kovács Sándor, a Szatmári Református Eggyházmegye esperese, Pataki Csaba szenátor, Eugeniu Avram prefektus, Altfatter Tamás alprefektus, Költő Zoltán csengersima valamint Sobius Mariana Monica nagytarnai polgármestere. Nem hiányozhatott Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, a projekt megálmodója és egyik legfőbb mozgatórugója.

Az ökotábor 1,8 hektáros területén, amely gyakorlatilag a református parókia birtoka, az ott táborozók találnak majd sportpályákat, 614 méter kerékpárutat, kicsiny tavat még kisebb szigettel. A 40 ár erdőben négyezer gyertyánt és 1400 nyárfát, akácot és vörös tölgyet ültettek. A tervek szerint a tóban a halak és a halászmadarak életét figyelhetik majd meg a gyerekek, a kicsiny ligetben pedig az erdő vadvilágát.

A táborban van öt darab házikó, amelyet egyenként 3000 darab, gyerekek által homokkal megtöltött palackból építettek. Ezekben is meg lehet majd szállni, ám a parókia épületében további négy szoba található, egyenként nyolc ággyal. Konyha és előadótermek mellett itt található egy olyan terem is, amely konferenciateremnek is alkalmas. Emellett sátorozásra is alkalmas hely várja majd táborozókat.

Az alig harminc főre csökkent nagytarnai református közösség önerőből képtelen lett volna felújítani a romosodó parókiát. A beruházás azonban ennél jóval többet ad: Nagytarna népszerűsítése és ismertségének növelése mellett a tábor hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövő nemzedék megértse: a természet újbóli megismerése és megvédése nélkül nem élhetünk sokáig a Földön.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: