2017-02-19 15:48:23• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyitotta kapuját Erhard Kastélya – harc az autizmus ellen

„Ez egy olyan harc, aminek soha nincs vége", jelentette ki Enciu Edita azt követően, hogy vasárnap hivatalosan is megnyitotta Erhard Kastélyát. „Ezek a gyerekek soha nem gyógyulnak meg teljesen, nekünk pedig az a feladatunk, hogy munkahelyet, lakást biztosítsunk számukra", tette hozzá.

Enciu Edita nem is ismer lehetetlent. Akadályokat annál többet, ám igyekszik legyőzni őket. Ezt bizonyítja az is, hogy az Erhard Kastélya - Együtt az Autizmus Ellen Egyesület után megvalósította újabb álmát - létrehozta „az elvarázsolt kastélyt".

„Szükségből indult minden", idézte fel azokat az időket, amikor kénytelen volt felismerni: autizmusban szenvedő kisfiát (és a hasonló betegségekben szenvedőket) bizony vajmi kevéssé segíti a román állam, a román szociális háló. Így jött létre 2013. közepén az egyesület és így nyílt meg a 17-es lakótelepen, az Independentei utca 14 A szám alatti kereskedelmi központ első emeletén a terápiás központ. Jelenleg Veres Andrea pszichológussal önkéntesek segítségével foglalkoznak a gyerekekkel, ám reményeik szerint áprilisban megkapják a központ minősítést.

Enciu nem véletlenül büszke arra, hogy mindent, amit eddig elértek, pusztán önerőből és szponzorok segítségével értek el. „Mi nem úgy akarunk támogatást kérni az önkormányzattól, hogy elmondjuk, mit akarunk, hanem úgy, hogy megmutatjuk, mit értünk el eddig", magyarázza.

Időközben, mint egyfajta szatmári Forrest Gumpnak, társai is akadtak: harminc család segítségével gyűjtötték össze a terápiás központ kialakításához, felszereléséhez szükséges összeget. Mintegy 7000 euró közel 70%-át. Felszereléssel segítette őket többek között a Mircea Eliade Általános Iskola és a Voinicelul Óvoda is.

A központban elsősorban autizmusban, ADHD-ban (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), Down-kórban, viselkedési zavarban, bipoláris zavarban szenvedő, speciális oktatási/nevelési szükséglettel rendelkező gyerekeket várnak. Viselkedési terápiával, személyiségfejlesztéssel, logopédiával, családi tanácsadással, képzésekkel, pszichomotoros fejlesztéssel igyekeznek segíteni a rászorulóknak.

Erhard Kastélya a következő időszakban két fontos kezdeményezést tervez. Egyrészt 10 beteg gyereket készít majd fel arra a kihívásra, amit a nulladik osztály, majd pedig később az iskola jelent. Nyáron (július-augusztusban) pedig 20 gyereket vár a nyári iskolába, ahol naponta foglalkoznak majd velük.

Akit érdekel az Erhard Kastélya által végzett tevékenység, az a 0741-139346-os telefonszámon vagy a www.castelulerhard.ro email címen érdeklődhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: