2012-06-15 14:00:19• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyitotta kapuit a III. Nemzetközi Pálinkafesztivál

Péntek délelőtt a szatmárnémeti Kossuth-kertben megnyitotta kapuit a III. Nemzetközi Pálinkafesztivál. A kiállítók vasárnap délutánig várják az érdeklődőket, pálinkabarátokat a standjaikkal.

A megyei tanács szervezte esemény ezúttal is a szalag átvágásával vette kezdetét. Ollót ragadott Erdei István RMDSZ-es parlamenti képviselő, továbbá Eugeniu Avram prefektus. Az ünnepélyes pillanatot figyelemmel kísérték a Szabolcsi Pálinka Lovagrend valamint a Szatmári Pálinka Lovagrend tagjai is.

A megyei tanács leendő elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a pálinka Szatmár megye nemzetközileg ismert márkájává válhat, ezért támogatja a megyei tanács a fesztivált. Amelynek szervezési költségeit első ízben fedezi teljes mértékben a tanács, az előző két alkalommal ugyanis uniós támogatással jött létre. A kormánybiztos szintén a pálinka kiemelkedő fontosságát hangsúlyozta.

A  Syatmár Megyei Pálinkaverseny zsűrijének elnöke, dr. Nicolai Pomohaci nyugalmazott egyetemi tanár, egykori tanszékvezető kijelentette, hogy Szatmár megyében ideálisak a klimatikus, geológiai és talajviszonyok a pálinka előállításához szükséges gyümölcsök, elsősorban a szilva termesztésére. Szatmár megye az első helyen áll a szilvapálinka terén, jelentette ki, majd kiemelte a jeles határon átnyúló együttműködést. Bogin Sándor, a Szabolcsi Pálinka Lovagrend főpohárnoka színvonalasnak nevezte a versenyt, amelyre rekordnak számító 134 mintát neveztek be.

Egy rövid szakmai beszélgetés is része volt a Pálinkafesztivál megnyitójának

Ennyi kiállító stand természetesen nincs a Kossuth kertben, ám Sződemetertől Batarcsig a megye szinte valamennyi régiója képviselteti magát. A legfigyelemreméltóbb kiállító mégis a Tiszaföldvárról érkezett Szicsek Pálinkafőzde, amely Magyarország öt legjobb pálinkafőzdéje közé tartozik. Jól példázza ezt, hogy a vállalat éves költségvetése eléri a három millió eurót és hogy Kanadában és Kínában is forgalmazzák termékeit. Az észak-amerikai országban elsősorban a mézes pálinak aratott nagy sikert, ám a Kossuth-kertben megkóstolható (és persze megvásárolható) a Champion díjas vadmálna pálinka is. Mint megtudtuk, ennek elkészítéséhez a Háromszékből vásárolják az alapanyagot.

Pálinkafesztivál 2012

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: