2011-09-10 16:59:36• hírek • Kocsis Zoltán

Megnyitotta az új évet Szatmárnémeti egyedüli cserkészcsapata

Az iskola kezdetével megnyitotta az „új évet" a 44. Dsida Jenő Cserkészcsapat is, amely az egyedüli ilyen jellegű Szatmárnémetiben - sőt, a megyében is csak Tasnádon működik még  cserkészcsapat.

Boga Ferenc, a Szent György lovagrend tagja, a Dsida Jenő Cserkészcsapat vezetője egy imával nyitotta meg a Református Gimnázium épületében helyet kapó eseményt, amelynek során Isten segítségét kérte a csapat jövőbeni tevékenységéhez. Ezt követően röviden bemutatta gyerekeknek a cserkészcsapat elmúlt húsz évének fontosabb eseményeit, lévén hogy Szatmárnémetiben 1992-ben éledt újjá cserkész mozgalom.

"A cserkészek öt alappillére a hit, az emberek, a sport, a közösség, nagyobb távlatokban tekintve a haza valamint a természet szeretete. Nagyon fontos továbbá, hogy ismerjük hagyományainkat, történelmünket, emellett azonban olyan praktikus dolgokra is igyekezünk megtanítani a gyerekeket, mint a szabadban való tűzrakás vagy a csomókötés", mondta Boga Ferenc.

A 44. Dsida Jenő Cserkészcsapat a Romániai Magyar Cserkészszövetség tagja és jelenleg 23 tagja van. „Sokan vannak azonban, akik elfoglaltságaik miatt már nem tudnak részt venni foglalkozásainkon, kirándulásainkon, de ha idejük engedi, visszajárnak és mi ugyanúgy tagnak tekintjük őket", mondta a Boga.

A csapatvezető elmondta, hogy legtöbb esemény az öt-hat tagot számláló őrségekben zajlik, ezekre hetente kerül sor. Az egész szatmári társaság általában havonta találkozik egy-gy közös programon. Ilyen lesz például jövő hétvégén Sándorhomokon egy „minitábor", illetve az olyan találkozók, mint amilyen novemberben Nagyenyeden lenni szokott. Szintén több éves hagyománya van már a cserkészmikulásnak, a cserkeszfarsangnak, a Szamosújváron évről-évre megrendezett rovásírás-versenynek. Na meg minden év csúcseseménye, a nyári nagytábornak, amely a tavaly Pádison volt.

A jó hangulatú, kötetlen évnyitó egy közös játékkal folytatódott a tanintézmény udvarán, Boga Ferenc pedig közben elmondta, hogy 9-10 évesnél idősebb gyerekeket várnak elsősorban, a felső korhatár a csillagos ég - az utóbbi időben például több szülő is fogadalmat tett. Az újoncok általában ismerősök, barátok közvetítésével kerülnek kapcsolatba a csapattal. Akinek felkeltette az érdeklődését, az a 0743468603-as telefonszámon Boga Ferencnél érdeklődhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: